Μπορεί η κεταμίνη να μας σώσει από την κατάθλιψη;

images_1ketamini.jpg

Μια ουσία που παράγεται έπειτα από τη λήψη κεταμίνης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα ταχείας δράσης αντικαταθλιπτικό, χωρίς βλαβερές παρενέργειες σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η κεταμίνη χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως ηρεμιστικό για άλογα από τους κτηνιάτρους, αλλά τα τελευταία χρόνο έχει γίνει περισσότερο γνωστή για τη χρήση της ως ναρκωτικό.

Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους έδειξαν πάντως ότι μπορεί να ανακουφίσει από την κατάθλιψη πολύ πιο γρήγορα από ό, τι τα συνήθως συνταγογραφούμενα φάρμακα, όμως το πρόβλημα ήταν ότι δημιουργεί επίσης τις διασπαστικές, ευφορικές και εθιστικές ιδιότητες.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει όταν κάποιος παίρνει κεταμίνη. Έτσι, ανακάλυψαν ότι δεν είναι η ίδια η κεταμίνη που βοηθά στην ανακούφιση από την κατάθλιψη, αλλά μια χημική ουσία που παράγεται όταν το σώμα τη διασπά – τα τεστ έγιναν σε ποντίκια.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature, ο Δρ Carlos Zarate, δήλωσε: «Αυτή η ανακάλυψη αλλάζει ριζικά την κατανόησή μας για το πώς λειτουργεί αυτός ο ταχύτατος αντικαταθλιπτικός μηχανισμός και υπόσχεται τη δημιουργία πιο ισχυρών και πιο ασφαλών θεραπειών».

Ο Δρ Todd Gould, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας, από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Maryland, πρόσθεσε ότι τώρα σχεδιάζουν να επιβεβαιώσουν ότι η ίδια διαδικασία συμβαίνει και στους ανθρώπους και να εξετάσουν αν θα μπορούσαν να απομονώσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της κεταμίνης.

«Τώρα που γνωρίζουμε ότι η αντικαταθλιπτική επίδραση της κεταμίνης οφείλεται σε έναν μεταβολίτη και όχι στην ίδια την κεταμίνη στα ποντίκια, το επόμενο βήμα είναι να επιβεβαιώσουμε ότι λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο στους ανθρώπους και να εξετάσουμε εάν μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένες φαρμακευτικές αγωγές για τους ασθενείς», είπε.

Η καθηγήτρια Celia Morgan, του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Έξετερ, είπε ότι οι βλαβερές παρενέργειες του φαρμάκου ήταν μια «ανησυχία για τους γιατρούς και τους αποθάρρυνε να συνιστούν επαναλαμβανόμενες δόσεις κεταμίνης για τη θεραπεία της κατάθλιψης». Αλλά η μελέτη ήταν μια «συναρπαστική πρόοδος στην κατανόηση του πώς η κεταμίνη έχει αποτελέσματα που αλλάζουν τη ζωή ατόμων με πολύ σοβαρή κατάθλιψη».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/