Μερικά περιττά κιλά ίσως μας κάνουν καλό!

images_1kila.jpg

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να μην είναι τόσο ανθυγιεινό όσο ήταν πριν από 40 χρόνια, υποστηρίζει μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Δανία.

Μάλιστα η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA, βρήκε ότι οι «μέτρια» υπέρβαροι άνθρωποι είχαν τώρα χαμηλότερα ποσοστά πρόωρου θανάτου, σε σχέση με εκείνους που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, ήταν λιποβαρείς ή παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές εξέτασαν το ύψος, το βάρος και τα ποσοστά θανάτων χιλιάδων ανθρώπων σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους από το 1970.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, τα άτομα με τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου ήταν όσα είχαν φυσιολογικό βάρος ενώ τα παχύσαρκα αντιμετώπιζαν 30% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με όσα ανακάλυψαν οι γιατροί από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Τώρα, όμως, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για κάποιον επειδή είναι υπέρβαρος φαίνεται σχεδόν αμελητέος.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι πλέον τα συστήματα υγείας είναι πολύ καλύτερα στη θεραπεία παθήσεων που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Borge Nordestgaard, δήλωσε: «Τα αποτελέσματά μας δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως γεγονός που υποδηλώνει ότι τώρα οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε όσο θέλουν ή ότι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος θα πρέπει να τρώνε περισσότερο για να γίνουν υπέρβαροι. Απλώς λέμε ότι ίσως τα υπέρβαρα άτομα δεν χρειάζεται να ανησυχούν τόσο για το βάρος τους όσο παλαιότερα».

Οι δανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έρευνά τους δείχνει την ανάγκη να ενημερωθούν οι παγκόσμιες κλίμακες που ορίζουν το υπερβολικό βάρος, οι οποία είναι οι ίδιες εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Δεν συμφωνούν όλοι όμως με αυτά τα συμπεράσματα: ο καθηγητής Naveed Sattar, από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δήλωσε: «Αυτά τα στοιχεία έχουν ενδιαφέρον, αλλά δεν σημαίνουν ότι τα περιττά κιλά σας προστατεύουν από τον πρόωρο θάνατο. Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος εγκυμονούν αυξημένους κινδύνους για πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η ηπατική νόσος, διάφοροι καρκίνοι. Παρά το γεγονός ότι μπορούμε να διαχειριστούμε ιατρικά πολλά από αυτά πολύ καλύτερα σήμερα, η παχυσαρκία επίσης επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την αυτοεκτίμηση του ανθρώπου αλλά και το κόστος της δημόσιας υγείας».

Ο δείκτης μάζας σώματος δείχνει σε τι κατάσταση βρισκόμαστε σχετικά με το βάρος μας. Βρείτε ποιος είναι ο δικός σας εδώ.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/