Μέτριος ο κίνδυνος από τον Ζίκα για την Ελλάδα

images_aaazikagree.jpg

Ο ιός Ζίκα θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, αν και η πιθανότητα επιδημίας της νόσου είναι χαμηλή έως μέτρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκείνες όπου υπάρχουν κουνούπια του γένους Αηδής ο αιγυπτιακός (Aedes aegypti) τα οποία μεταδίδουν τον ιό, δηλαδή όσες βρίσκονται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στη Ρωσίας και τη Γεωργίας αλλά και στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μαδέρα, στα ανοιχτά της Πορτογαλίας, στον Ατλαντικό.

Οι χώρες όπου ο κίνδυνος είναι μέτριος περιλαμβάνουν την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν θα εκδώσουν προς το παρόν καινούριες ταξιδιωτικές οδηγίες.

Ο ΠΟΥ καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να εξαλείψουν τους τόπους αναπαραγωγής των κουνουπιών και να βεβαιωθούν ότι ο πληθυσμός – ιδιαίτερα οι έγκυες γυναίκες – έχει επαρκή ενημέρωση σχετικά με τις πιθανώς βλαβερές συνέπειες της νόσου.

Ο οργανισμός αναφέρει ότι οι περισσότερες χώρες που θα μπορούσαν να επηρεαστούν είναι καλά προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν πιθανά νέα κρούσματα αλλά και ότι οι υπόλοιπες θα πρέπει να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους για διάγνωση του ιού.

Ο ιός Ζίκα έχει συνδεθεί με την αύξηση γενετικών προβλημάτων σε νεογνά, ειδικά στον εγκέφαλό τους και κρούσματά του έχουν εμφανιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας. Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης μεγαλώνει στα τέλη της άνοιξης και το καλοκαίρι, όταν τα κουνούπια είναι πιο ενεργά.

Η Δρ Zsuzsanna Jakab του ΠΟΥ, δήλωσε: «Καλούμε ιδιαίτερα στις χώρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να ενισχύσουν τις εθνικές τους δυνατότητες απέναντι στον ιό και να δώσουν προτεραιότητα στις δράσεις που θα αποτρέψουν ένα μεγάλο ξέσπασμα του Ζίκα».

Πέρα από τα κουνούπια, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο ιός Ζίκα μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή. Η πιθανότητα εξάπλωσής του γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από το γεγονός ότι οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενούνται φέτος τον Αύγουστο στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, που έχει πληγεί σημαντικά από την επιδημία.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/