Λοιμώδεις κίνδυνοι κατα την εστίαση : τροφική δηλητηρίαση και γαστρεντερίτιδα

images_aaathalassina.jpg
Η εστίαση σε ταβέρνες και fast food και οι συνεστιάσεις στο σπίτι με φίλους είναι από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων. Τα οξέα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τις συνήθειες αυτές, δεν σχετίζονται μόνο με την πολυφαγία, αλλά και με το γεγονός ότι πολλές φορές τα πιάτα παραμένουν επί μακρόν σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρισμα. Με τον τρόπο αυτό ευνοείται ο πολλαπλασιασμός λοιμογόνων που είναι υπεύθυνα για γαστρεντερίτιδες και τροφικές δηλητηριάσεις. Τα λοιμογόνα που εμπλέκονται είναι πολλά : Τα Escherichia coli, Shigella Campylobacter, Salmonella, Aeromonas Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, ηπατίτιδα, ιοί είναι ορισμένα μόνο από αυτά. Τα συμπτώματα ποικίλουν από απλό φούσκωμα έως σοβαρό κοιλιακό άλγος με πυρετό και διάρροια.
 
Σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις και γαστρεντερίτιδες, κοινές στην καθημερινή κλινική παθολογική ιατρική πράξη, θα είχαν αποφευχθεί εάν τηρούνταν σωστά μέτρα πρόληψης κατά την παρασκευή και την κατανάλωση των τροφίμων.
 
Ο άνθρωπος με καλό ανοσοποιητικό σύστημα έχει ενδογενείς μηχανισμούς αντίστασης έναντι των λοιμογόνων που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής και του νερού. Έτσι το γαστρικό οξύ του στομάχου, οι εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα με τα τοξικά ένζυμα και τους ανοσολογικούς παράγοντες, η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, αποτελούν σημαντικά στοιχεία του τοπικού γαστρεντερικού φραγμού έναντι των λοιμογόνων που καταπίνονται. Είναι σημαντικό, το άτομο να φροντίσει ώστε ο οργανισμός και ο γαστρεντερικός σωλήνας να ευρίσκονται σε άριστη φυσική κατάσταση :
 
• Να αποφεύγει το κάπνισμα, την υπερκατανάλωση μπαχαρικών καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη όπως αναψυκτικών τύπου κόλα, την άσκοπη χρήση φαρμάκων. Τα αντιβιοτικά αλλοιώνουν την ωφέλιμη χλωρίδα του εντέρου και πρέπει να αποφεύγονται.
 
• Να μην καταναλώνει αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύει μεταξύ τους.
 
• Να μασάει καλά τις τροφές και αποφεύγει να τρώει γρήγορα και ακατάστατα.
 
• Να αποφεύγει, κατά το δυνατόν, την υπερκατανάλωση γλυκών λιπαρών και τα μεγάλα νυχτερινά γεύματα.
 
Εξίσου σημαντικό είναι όμως να τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες, που προστατεύουν τα τρόφιμα από μικροβιακές επιμολύνσεις κατά την παρασκευή των τροφίμων και κατά την εστίαση:
 
• Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά πριν και μετά την παρασκευή του φαγητού, πριν και μετά τη μεταφορά των πιάτων, πριν και μετά το φαγητό.
 
• Τα φαγητά, όταν σερβίρονται σε μπουφέ πρέπει να τοποθετούνται σε καθαρές μοναδικές για το κάθε πιάτο πιατέλες. Μην ξαναγεμίζετε πιατέλες που έχουν τελειώσει, αλλά χρησιμοποιείτε καθαρές πιατέλες από την αρχή.
 
• Να μαγειρεύετε επαρκώς τα τρόφιμα και να μην τα καταναλώνετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες.
 
• Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται πριν και αμέσως μετά την χρήση και πριν ξαναχρησιμοποιηθούν με καυτό νερό και σαπούνι.
 
• Τα φαγητά πρέπει να σερβίρονται καυτά ή απευθείας από το ψυγείο και να διατηρούνται στις θερμοκρασίες αυτές κατά την τοποθέτησή τους στο τραπέζι.
 
• Σύμφωνα με μελέτες ο κίνδυνος επιμόλυνσης με λοιμογόνα αυξάνεται σημαντικά μετά το δίωρο παραμονής του φαγητού σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν είστε καλεσμένος σε μπουφέ σερβιριστείτε εγκαίρως και μην περνάτε πολλές φορές από τον μπουφέ.
 
• Δεν πρέπει να τρώτε ή να αγοράζετε προϊόντα σε καταστήματα αμφιβόλου ποιότητας.
 
Tί πρέπει να γνωρίζετε επιπρόσθετα, εάν παρά ταύτα, προσβληθείτε από τροφική δηλητηρίαση ή γαστρεντερίτιδα:
 
• Το τσάι, ο ζωμός κότας, η σούπα είναι τρόφιμα που τονώνουν τον οργανισμό και συντελούν στην αναπλήρωση χρήσιμων ιχνοστοιχείων
 
• Η πόση καφέ και αλκοόλ απαγορεύεται
 
• Μην αμελήσετε τη σωστή ιατρική σας εξέταση εάν έχετε έντονα συμπτώματα ή συμπτώματα που επιμένουν.