Λευκότερα δόντια για όλους

images_aaaTeethWhitening.jpg

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δόντια μας ήταν πάντα ένα σημάδι υγείας και ένα στοιχείο γοητείας. Σύμφωνα με έρευνες το χαμόγελο είναι από τα πρώτα πράγματα που προσέχουν οι άνθρωποι όταν γνωρίζουν κάποιον και σίγουρα όταν είναι λαμπερό το εκτιμούν ιδιαιτέρως. Δυστυχώς όμως, η απόχρωση των δοντιών μας αλλάζει με την πάροδο των ετών και ακόμη και αν τα φροντίζουμε συστηματικά, δεν αποκλείεται να αρχίσουν σιγά σιγά να χάνουν το ζωντανό, λευκό χρώμα τους.

Υπεύθυνη κατά κύριο λόγο είναι η διατροφή και οι συνήθειές μας. Ο καφές, το κόκκινο κρασί, το μαύρο τσάι, ορισμένα αναψυκτικά και το κάπνισμα αφήνουν το αποτύπωμά τους στα δόντια μας και τα κάνουν να κιτρινίζουν πιο γρήγορα. Υπάρχουν όμως τρόποι να βελτιώσουμε την εικόνα των δοντιών μας, χωρίς να χρειαστεί να αποφεύγουμε όλα όσα μας αρέσει να καταναλώνουμε.

Αλλάξτε οδοντόβουρτσα/οδοντόκρεμα

Οι τρίχες της κεφαλής της οδοντόβουρτσάς μας φθείρονται με τον καιρό και δεν πρέπει να παραλείπουμε να την αλλάζουμε – περίπου κάθε τρεις μήνες – διότι από ένα σημείο και μετά δεν καθαρίζουν ικανοποιητικά τα δόντια μας. Σκεφτείτε επίσης μήπως θα έπρεπε να αλλάξετε και οδοντόκρεμα: στην αγορά υπάρχουν αρκετές που εστιάζουν στη λεύκανση των δοντιών,

Φάτε… καθαριστικά

Τροφές που είναι σκληρές και τραγανές, όπως τα μήλα, το σέλινο και τα καρότα, βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών καθώς τα τρώτε. Αν γνωρίζετε ότι δεν θα βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά το φαγητό, φροντίστε κάποια από αυτές τις τροφές να είναι η τελευταία που θα φάτε.

…πιείτε ξύδι!

Εντάξει, μην το πιείτε ακριβώς, απλώς ξεπλύνετε το στόμα σας,  και όχι με οποιοδήποτε ξίδι αλλά με μηλόξιδο. Φτιάξτε ένα διάλυμα με δύο μέρη νερό και ένα μηλόξιδο και ξεπλύνετε τα δόντια σας με αυτό για ένα λεπτό.

Με το καλαμάκι!

Αντί να αποφεύγετε εξολοκλήρου τα ροφήματα που αφήνουν λεκέδες στα δόντια, προτιμήστε να τα πίνετε με καλαμάκι, καθώς με αυτόν τον τρόπο η ζημιά που κάνουν στα δόντια είναι μικρότερη. Δεν γίνεται με το κόκκινο κρασί, μπορείτε να το κάνετε όμως με τα αναψυκτικά και τα energy drinks – αν θέλετε να πιείτε καφέ, μπορείτε να πιείτε κρύο.

Πιείτε νερό

Αρκετές τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, περιέχουν οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών, με αποτέλεσμα να λεκιάζουν ακόμη πιο εύκολα. Η λύση δεν είναι να κόψετε τα πορτοκάλια αλλά να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό αμέσως αφού τα φάτε.

Μαγειρική σόδα: με προσοχή

Είναι γνωστό ότι απομακρύνει τους λεκέδες από τα δόντια και επαναφέρει το λευκό τους χρώμα. Όμως ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο σμάλτο των δοντιών και τελικά να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που θέλατε να αντιμετωπίσετε. Όπως και να ‘χει μην τη χρησιμοποιείται συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα.

Φροντίστε την υγιεινή στο στόματός σας

Βουρτσίζετε απαρέγκλιτα τα δόντια σας πρωί βράδυ και μάθετε να χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα με… κλειστά μάτια – ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε οπουδήποτε, ακόμη και χωρίς να είστε μπροστά στον καθρέφτη.

Ρωτήστε τον ορθοδοντικό σας

Υπάρχουν ολοκληρωμένες θεραπείες λεύκανσης των δοντιών. Ο ορθοδοντικός σας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας ενημερώσει σχετικά με αυτές και για να συστήσει ποια θα έπρεπε να ακολουθήσετε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/