«Κανένα θέμα υγειονομικής ασφάλειας» από τους πρόσφυγες

images_aaafarmakeio.jpg

Καθώς κορυφώνεται το δράμα των προσφύγων που συγκεντρώνονται στην Ειδομένη ελπίζοντας να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και να βρουν μια καλύτερη τύχη στη βόρεια Ευρώπη – παρά το γεγονός ότι η γείτονα έχει κλείσει τα σύνορά της- οι συνθήκες διαβίωσής τους εκεί γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο δύσκολες. Οι καιρικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί, με τις βροχοπτώσεις να έχουν μετατρέψει το έδαφος σε λάσπη και η αθρόα συγκέντρωση ανθρώπων χωρίς στέγαση και κατάλληλες συνθήκες υγιεινής προβληματίζει έντονα.

Για τον λόγο αυτό, ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος πραγματοποίησε αυτοψία στον καταυλισμό της Ειδομένης προκειμένου να διαπιστώσει τον βαθμό της ετοιμότητας της υγειονομικής επιτήρησης από τα κλιμάκια του Οργανισμού.

Ο κ. Γιαννόπουλος μιλώντας στα ΜΜΕ εξήρε το έργο του επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού και επισήμανε ότι:

«Η κατάσταση στην Ειδομένη παρά τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί είναι ελεγχόμενη υγειονομικά, ενώ προβλήματα που υπάρχουν στα παιδιά αλλά και τους ενήλικες είναι περισσότερο αναπνευστικά.

Δεν υφίσταται κανένα θέμα υγειονομικής ασφάλειας – υγειονομικής βόμβας, όπως ακούστηκε, και οι λόγοι παρουσίας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. είναι καθαρά προληπτικοί, προκειμένου να μην απειληθεί η υγεία των προσφύγων – μεταναστών, λόγω των συνεχώς επιδεινούμενων καιρικών συνθηκών.

Η πλήρης επιχειρησιακή δράση των μονάδων που συνεχώς εμπλουτίζονται από άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, θα διατηρηθεί στην περιοχή για όσο χρειαστεί.

Τα κλιμάκια καλύπτουν, ελέγχουν και επιτηρούν επιδημιολογικά την περιοχή με αρτιότητα. Η κατάσταση θα βελτιωθεί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα θέμα κάποιας επιδημίας (π.χ. γαστρεντερίτιδας).

Εφ’ όσον οι πρόσφυγες-μετανάστες μετακινηθούν σε στεγασμένους χώρους θα προστατευθούν και από τις καιρικές συνθήκες που είναι δυσμενείς για τη διαβίωσή τους».

Βεβαίως αυτό ακριβώς είναι το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα αυτή τη στιγμή – η στέγαση των χιλιάδων ανθρώπων που είναι υποχρεωμένοι να ζουν στην ύπαιθρο αυτή τη στιγμή. Ακόμη και με τα πιο αισιόδοξα σενάρια όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι μπορεί να συμβεί εν μία νυκτί.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/