Καλύτερη υγεία στο γραφείο

images_aaawomanoff.jpg

Το να κάθεσαι πίσω από ένα γραφείο για οκτώ (τουλάχιστον) ώρες την ημέρα, κοιτάζοντας την οθόνη ενός υπολογιστή, αποτελεί μια ρουτίνα για πάρα πολλούς εξ ημών. Οι απαιτήσεις της δουλειάς και το άγχος μας κρατούν εστιασμένους σε αυτά που πρέπει να κάνουμε, αγνοώντας συχνά την ίδια μας την υγεία. Ακόμη και από την πλευρά των… αφεντικών να το δούμε, είναι προτιμότερο να είμαστε υγιείς και δραστήριοι, παρά χωρίς ενέργεια και φιλάσθενοι. Ας δούμε όμως πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες στο γραφείο για το καλό της υγείας μας.

Άνω-κάτω

Ναι, το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να κρατηθεί τακτοποιημένο το γραφείο μας. Όμως όλα αυτά που το κατακλύζουν – χαρτιά, φάκελοι, συνδετήρες, σημειώσεις, στυλό – είναι στην πραγματικότητα εστίες μόλυνσης που φιλοξενούν σκόνη και βακτηρίδια. Κρατήστε τακτοποιημένη και minimal την επιφάνεια του γραφείου σας, βάζοντας ότι δεν χρειάζεστε άμεσα στο συρτάρι.

Κάτσε καλά…

Πόνοι στη μέση και στα γόνατα, ενοχλήσεις στην πλάτη και στους καρπούς: η αιτία για όλα αυτά είναι πιθανότατα η κακή στάση του σώματος τις ώρες που κάθεστε. Ρυθμίστε το ύψος της καρέκλας σας ώστε τα πέλματά σας να πατούν καλά στο πάτωμα, τα γόνατα και τα χέρια σας λυγισμένα κατά 90ο και η μέση σας όσο πιο πίσω γίνεται. Το πάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών (βάλτε ένα κουτί από κάτω αν δεν ρυθμίζεται καθ’ ύψος).

…αλλά όχι πολύ

Όταν καθόμαστε πολύ ώρα, το σώμα μας αρχίζει να πέφτει σε λήθαργο. Μη χάνετε ευκαιρία να σηκωθείτε από το γραφείο: για να πάρετε έναν καφέ αντί να τον παραγγείλετε, για να ρωτήσετε έναν συνάδελφο αντί να του στείλετε mail, για να βγάλετε μια φωτοτυπία αντί να την δώσετε στον κλητήρα.

Προσοχή στα σνακ

Ανάμεσα στο πρωινό και στο μεσημεριανό, καλό είναι να τσιμπάμε κάτι – όχι ό,τι βρούμε όμως. Ο κίνδυνος για πατατάκια ή σοκολάτες είναι μεγάλος, οπότε καλύτερα να έχετε μαζί σας μερικούς ξηρούς καρπούς ή ένα φρούτο για να σας κόψει την πείνα και να σας κρατήσει σε εγρήγορση με υγιεινό τρόπο.

Μην παραλείπετε το μεσημεριανό

Ναι, έχετε πολύ δουλειά αλλά νηστικό αρκούδι δεν χορεύει. Ένα κανονικό γεύμα το μεσημέρι θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για να συνεχίσετε την ημέρα σας. Επίσης, αν μπορείτε, κάντε διάλειμμα για να φάτε έξω από το γραφείο – θα καθαρίσει το μυαλό σας και θα επιστρέψετε με όρεξη για δουλειά.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/