Καλπάζει ο HIV στη Ρωσία

images_aaaahivrussia.jpg

Πάνω από ένα εκατομμύριο Ρώσοι είναι σήμερα φορείς του ιού HIV, με τα ποσοστά της λοίμωξης στη χώρα φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Vadim Pokrovsky, επικεφαλής του κρατικού ρωσικού κέντρου για το AIDS και επικριτής των συντηρητικών πολιτικών υγείας του Κρεμλίνου, δήλωσε στο Reuters ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο -πιθανώς έως και 1,5 εκατομμύριο- Ρώσοι είναι σήμερα οροθετικοί.

Με άλλα λόγια, η Ρωσία των 144.000.000 κατοίκων έχει περισσότερα κρούσματα HIV ανά άτομο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εκτός από την Εσθονία. Ως μέτρο σύγκρισης, υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα οι οροθετικοί υπολογίζονται περίπου στις 20.000, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία περίπου στις 100.000.

«Η επιδημία αναπτύσσεται ραγδαία», δήλωσε ο Pokrovsky. «Δυστυχώς, τα μέτρα που έχουν ληφθεί, σαφώς δεν είναι αρκετά».

Υπήρχαν 90.000 νέα κρούσματα στη Ρωσία το 2014 και το κρατικό ρωσικό κέντρο για το AIDS εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των μολύνσεων από τον HIV μπορεί να φτάσει τα 2 εκατομμύρια μέχρι το 2019. Από την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση του HIV στη Ρωσίας το 1987, περίπου 204.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού.

Το 57% των Ρώσων έχουν μολυνθεί από τον ιό μέσω της χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών και υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των χρηστών ναρκωτικών της χώρα είναι θετικοί στο τεστ ανίχνευσης του ιού. Η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο αριθμό χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών στον κόσμο, οι οποίοι φτάνουν τα 1,8 εκατομμύρια.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 30% των Ρώσων που έχουν διαγνωστεί με τον ιό HIV λαμβάνουν σήμερα τα αντιρετροϊκά φάρμακα που χρειάζονται για να σταματήσει ο πολλαπλασιασμός του ιού.

Ο κ. Pokrovsky δήλωσε ότι απαιτούνται τουλάχιστον διπλάσια κονδύλια από τα 475 εκατομμύρια δολάρια που δίνονται από το Κρεμλίνο για την καταπολέμηση της νόσου. Ωστόσο, η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη θέση εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή ακόμη και μείωση της χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία.

Ο εμπειρογνώμονας του AIDS έχει επικρίνει τις πολιτικές του Κρεμλίνου ως υπεύθυνες για την εξάπλωση του HIV και του AIDS. Στόχοι της κριτικής του ήταν η αυξανόμενη επιρροή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία καταδικάζει τη χρήση προφυλακτικών, η ποινικοποίηση του της πορνείας, η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και γενικά η συντηρητική προσέγγιση της χώρας σε θέματα που αφορούν τους χρήστες ναρκωτικών και τους ομοφυλόφιλους.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/