Κίτρινο χρώμα δέρματος

images_aaakitri.jpg

Το φυσιολογικό χρώμα της επιδερμίδας οφείλεται στο συνδυασμό δύο χρωστικών, της μελανίνης και της καρωτίνης. Σημαντική συμβολή στον τελικό χρωματισμό έχει και η ποιότητα της αιμάτωσης του δέρματος, καθώς και ο αριθμός των κυκλοφορούμενων στο αίμα ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το χρώμα του δέρματος είναι χαρακτηριστικό και μοναδικό σε κάθε άτομο. Οι κληρονομικοί παράγοντες έχουν ουσιαστικό ρόλο.

Η αλλοίωση του χρώματος του δέρματος με την εμφάνιση «κιτρινίλας» είναι συχνό σύμπτωμα. Σπάνια πρόκειται για αληθές κίτρινο χρώμα. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για αλλοίωση του χρώματος. Οι κατηγορίες των παθήσεων και των καταστάσεων που προκαλούν κιτρινίλα, ωχροκίτρινη χροιά δέρματος ή κιτρινωπό χρώμα είναι:

1. Το stress, η αϋπνία, η κούραση και ψυχιατρικά σύνδρομα, η έκθεση σε ψύχος, η έκθεση στον ήλιο, παράγοντες διατροφής

Πρόκειται για ωχρότητα δέρματος ή αλλοίωση χρώματος και όχι για αληθές κίτρινο χρώμα, που προκαλείται από διαταραχές στην υφή του δέρματος, στη μικροκυκλοφορία, στη συγκέντρωση της μελανίνης ή στο μυϊκό τόνο των αγγείων, προκαλούμενων από παράγοντες, όπως η υπερκόπωση, το άγχος, η έκθεση στον ήλιο. Η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, πλούσιων σε καροτίνη μπορεί να προκαλέσει έντονη κίτρινη χρώση λόγω εναπόθεσης χρωστικών.

2. Φάρμακα

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ.ατερβίνη) προκαλεί κίτρινη χροιά δέρματος

3. Οργανικές παθήσεις

Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της κατηγορίας είναι ο ίκτερος. Προέρχεται από την αύξηση της συζευγμένης ή της μη συζευγμένης χολερυθρίνης στο σώμα.

Εκδηλώνεται ως αιφνίδια εμφάνιση σαφούς κιτρινίλας στο δέρμα και στα μάτια. Τα μάτια μπορεί να είναι η μόνη αρχική θέση εμφάνισης του ικτέρου. Ανάλογα με την έντασή του χαρακτηρίζεται ως υπίκτερος, ελαφρός ίκτερος ή βαθύς ίκτερος. Κίτρινη χροιά δέρματος προκαλείται και από νοσήματα που αυξάνουν τη συγκέντρωση κίτρινων χρωστικών στο δέρμα (π.χ. μυξοίδημα).

Νοσήματα, όπως η αναιμία, που προκαλούν μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος ή διαταραχές στην παροχή του αίματος (π.χ. οξεία απώλεια αίματος), μπορεί να προκαλέσουν ωχρότητα με υποκίτρινη χροιά δέρματος ανάλογα με τον ασθενή.
Η σωστή παθολογική εξέταση έχει ζωτική σημασία για την ορθή αξιολόγηση και θεραπεία κάθε περίπτωσης.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/