Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία οι Ολυμπιακοί Αγώνες

images_aaa31.jpg

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα «τεραστίων διαστάσεων πλήγμα στη δημόσια υγεία», προειδοποιούν ορισμένοι γιατροί.

Από τη στιγμή που ο ιός Ζίκα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Βραζιλία τον Μάιο του 2015, η εξάπλωση της νόσου στη Λατινική Αμερική κηρύχθηκε ως επείγουσα υγειονομική κρίση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων στο Ρίο είναι υψηλότερος από κάθε άλλη πολιτεία της χώρας.

Η συνεχής παρουσία του ιού πριν από τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες έχει προκαλέσει ανησυχία σε αθλητές αλλά και ειδικούς της υγείας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πραγματοποίηση των Αγώνων τους οποίους θα παρακολουθήσουν από κοντά εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Γράφοντας στην Ανασκόπηση Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο Δρ Amir Attaran δήλωσε ότι οι Αγώνες θα μπορούσαν να επιταχύνουν σημαντικά την εξάπλωση του ιού και πρότεινε να φιλοξενηθούν σε μια άλλη πόλη της Βραζιλίας, όπου η ασθένεια είναι λιγότερο απειλητική.

«Ενώ ο ιός Ζίκα αναπόφευκτα θα εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε βάθος χρόνου – αυτό συμβαίνει με τους ιούς πάντα – δεν βοηθάει κανέναν να επιταχύνουμε τη διαδικασία».

«Ειδικότερα, δεν μπορεί να βοηθήσει το γεγονός ότι 500.000 ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται το Ρίο για τους Αγώνες, ίσως επιστρέψουν στα σπίτια τους μολυσμένοι από τον ιό, όπου τόσο τα κουνούπια της περιοχής όσο η σεξουαλική μετάδοση μπορεί να δημιουργήσουν νέα έξαρση του ιού. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μολυσμένο άτομο, μερικές “εισαγωγές” αυτού του είδους σε κάποιες χώρες ή ηπείρους για να προκληθεί ένα τεραστίων διαστάσεων πλήγμα στη δημόσια υγεία».

Καθώς βέβαια απέχουμε λιγότερο από τρεις μήνες μέχρι την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στις 5 Αυγούστου, είναι αδύνατο να ληφθούν τόσο δραστικά μέτρα από τους διοργανωτές, όπως η μεταφορά τους σε άλλες πόλεις της Βραζιλίας.

Ωστόσο, η προειδοποίηση θα είναι ένα ακόμη πλήγμα για τις Αρχές της Βραζιλίας, οι οποίες έχουν ήδη δεχθεί κριτική για σειρά θεμάτων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της χώρας να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Βραζιλία αυτή τη στιγμή παλεύει με την οικονομική ύφεση, ενώ η πρόταση μομφή κατά της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ για διαφθορά και η παύση και παραπομπή της σε δίκη από τη Γερουσία έχει προκαλέσει πολιτική αστάθεια.

Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα ρύπανσης, η κατάρρευση ενός νέου ποδηλατόδρομου με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και κάποιες εκθέσεις για τη βία των συμμοριών ακόμη και σε αριστοκρατικές εμπορικές περιοχές, έχουν δημιουργήσει σκεπτικισμό σχετικά με την καταλληλότητα του Ρίο για τη φιλοξενία των Αγώνων.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/