Κίνδυνοι κατ’ οίκον

images_aaaspittient.jpg

Ένα βρετανικό γνωμικό υποστηρίζει ότι το σπίτι του καθενός είναι το κάστρο του. Μέσα στους τοίχους της οικίας μας νιώθουμε προστατευμένοι και ασφαλείς από τους κάθε λογής κίνδυνους και ενοχλήσεις του έξω κόσμου. Τι γίνεται όμως όταν ο κίνδυνος βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας; Τα οικιακά ατυχήματα είναι συχνότερα από όσο νομίζουμε και συχνά οδηγούν σε σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμη και μοιραίους. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά, στις ΗΠΑ όμως υπολογίζεται ότι 18.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από τραυματισμούς που συμβαίνουν στο σπίτι τους. Όπως φαντάζεστε, πιο επιρρεπή στα ατυχήματα είναι τα παιδιά και ακολουθούν τα άτομα που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία. Ας εξετάσουμε τις πιο συχνές αιτίες ατυχημάτων και πως μπορείτε να προφυλαχθείτε από αυτές.

Πτώσεις
Η πιο συνηθισμένη αιτία τραυματισμών: σκάλες, χαλάκια που γλιστράνε, αντικείμενα που βρίσκονται διασκορπισμένα στο πάτωμα, τα νερά στο μπάνιο ή μια στιγμιαία απροσεξία αποτελούν τις κύριες αιτίες που μπορούν να μας οδηγήσουν στο πάτωμα, με ανεξέλεγκτες συνέπειες, από μώλωπες έως κατάγματα ή και χειρότερα. Για να μειώσετε τις πιθανότητες ατυχήματος φροντίστε να συμμαζεύετε τα πράγματα από το πάτωμα, τοποθετήστε αντιολισθητικά πατάκια και χειρολαβές στη μπανιέρα, απομακρύνετε τα χαλάκια που γλιστράνε, τοποθετήστε φωτάκια νυκτός στις σκάλες και στο μπάνιο.

Δηλητηριάσεις
Τα πάσης φύσεως χημικά καθαριστικά και τα φάρμακα που αποθηκεύουμε στο σπίτι, αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για την υγεία μας. Η κατά λάθος κατάποσή τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές δηλητηριάσεις και ο συνδυασμός ορισμένων μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τοξικών ουσιών. Φροντίστε να αποθηκεύετε φάρμακα και καθαριστικά σε σημείο που δεν μπορούν να φτάσουν παιδιά, μην βάζετε επικίνδυνα χημικά σε συσκευασίες τροφίμων, διαβάζετε πάντα με προσοχή τις οδηγίες χρήσεως, τοποθετείτε ευδιάκριτες ετικέτες με το περιεχόμενο κάθε συσκευασία, μην χρησιμοποιείτε μαζί καθαριστικά (όσα έχουν αμμωνία όταν συνδυαστούν με χλωρίνη απελευθερώνουν τοξικά αέρια, π.χ.). Έχετε σε εμφανές σημείο κοντά στο τηλέφωνο τον αριθμό του κέντρου δηλητηριάσεων (210 7793777).

Εγκαύματα
Ένα μάτι που έμεινε αναμμένο, ένα βραχυκύκλωμα σε κάποια από τις πολλές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε, ένα πιστολάκι που υπερθερμάνθηκε, μπορούν να είναι κάποιες από τις αιτίες που θα προκαλέσουν μια φωτιά στο σπίτι και που θα οδηγήσουν σε εγκαύματα τους κατοίκους του. Για να μειώσετε τις πιθανότητες τέτοιων ατυχημάτων, φροντίστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μαγειρεύετε ή χρησιμοποιείτε συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα, εγκαταστήστε σύστημα πυρανίχνευσης στο σπίτι, ελέγχετε τακτικά τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (πρίζες, καλώδια, ηλεκτρικό πίνακα), κρατήστε σπίρτα και αναπτήρες μακριά από τα παιδιά, συντηρήστε σωστά το τζάκι σας.

Ασφυξία
Ένας κίνδυνος που αφορά κυρίως τα παιδιά, αν και όπως διαπιστώσαμε από ορισμένα τραγικά περιστατικά με μαγκάλια τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας, όχι μόνο. Αν είναι δυνατόν, αφήνετε πάντα ένα παράθυρο ανοικτό, έστω και λίγο στο χώρο που βρίσκεστε ή κοιμάστε. Μην αφήνετε παιχνίδια και κουκλάκια στην κούνια του μωρού ή κουβέρτες, κρατήστε μακριά από τα παιδιά σκοινιά, καλώδια, σπάγκους και πλαστικές σακούλες. Μην τα αφήνετε χωρίς επιτήρηση όταν τρώνε ή όταν παίζουν: μια λάθος μπουκιά ή ένα αντικείμενο που έβαλαν στο στόμα μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό σε ελάχιστο χρόνο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/