Η vegan διατροφή μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου

images_aaaavegans.jpg

Aν είστε αποφασισμένοι να ακολουθήσετε μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 35%, προτείνει μια νέα μελέτη έχει προτείνει. Η vegan διατροφή (αυστηρή χορτοφαγία ή φυτοφαγία) αποκλείει όχι μόνο το κρέας αλλά όλα τα ζωικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά και βασίζεται εξ ολοκλήρου σε φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.


Έρευνα συνδέει την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη με τη διατροφή

Οι αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου Loma Linda στην Καλιφόρνια ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 26.000 άνδρες για να μελετήσουν πώς επηρεάζονται οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη ανάλογα με το αν ήταν παμφάγοι ή φυτοφάγοι.

Συνολικά, καταγράφηκαν 1.079 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη στην ομάδα, εκ των οποίων το περίπου 8% σε άνδρες που ακολουθούσαν vegan διατροφή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη στους φυτοφάγους ήταν 35% μικρότερος, μια διαφορά που είναι «στατιστικά σημαντική».

Ο καθηγητής Gary Fraser, επικεφαλής της μελέτης που χρηματοδοτείται από τον Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε: «Αυτή η νέα έρευνα κάνει ένα σημαντικό βήμα για τη σύνδεση μιας φυτοφαγικής δίαιτας με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη».

Πρόσθεσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί ο βαθμός στον οποίο μια τέτοια διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των ανδρών που εμφανίζουν καρκίνο.

Ο καρκίνος του προστάτη χτυπά τους άνδρες περισσότερο από  οποιαδήποτε άλλη μορφή της ασθένειας, με περίπου 1.200  να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Η Δρ Παναγιώτα Μήτρου, διευθύντρια χρηματοδότησης ερευνών στο Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη, η πρόληψη είναι το κλειδί για τη μείωση του αριθμού των ασθενών.

Περιγράφοντας την έρευνα ως «συναρπαστική», είπε ότι «βοηθάει να συμπληρώσουμε κάποια ζωτικής σημασίας κενά στις γνώσεις μας σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μελλοντική έρευνα». Συμπλήρωσε ότι οι επιστήμονες πρέπει τώρα να προσπαθήσουν να ισχυροποιήσουν τις αποδείξεις για τον δεσμό μεταξύ της vegan διατροφής και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Η μελέτη έρχεται μετά τον χαρακτηρισμό του επεξεργασμένου κρέατος ως καρκινογόνου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την επισήμανση ότι το κόκκινο κρέας «μάλλον» προκαλεί καρκίνο.

Ο Δρ Ian Johnson, εξήγησε αυτή τη σύνδεση: «Όταν θερμανθεί η πρωτεΐνη και το λίπος, ιδιαίτερα στα κάρβουνα, η πολύ υψηλή θερμοκρασία μαγειρέματος παράγει καρκινογόνες χημικές ουσίες από τη διάσπαση των πρωτεϊνών. Οι ενώσεις αυτές στη συνέχεια εισέρχονται στο κυκλοφορικό σύστημα ή να επικάθονται στο έντερο και προκαλούν βλάβες στα κύτταρα».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/