Η πιο μεταδοτική και θανατηφόρα ασθένεια στον κόσμο

images_aaaazikavir.jpg

Παρά τo πρόσφατες έντονες προειδοποιήσεις των αξιωματούχων υγείας σχετικά με τον ιό Ζίκα, η πιο μεταδοτική και θανατηφόρα ασθένεια στον κόσμο, δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς – και είναι ιάσιμη.

Η φυματίωση, εξακολουθεί να λυμαίνεται χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Ινδία, η Νότια Αφρική και τη Ρωσία. Η νόσος σκοτώνει 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και «κυκλοφορεί» εδώ και εκατοντάδες χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Τα νούμερα συγκρίνονται απευθείας με τον AIDS / HIV, που έχει σκοτώσει 39 εκατομμύρια ανθρώπους από τότε που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Η φυματίωση είναι ιάσιμη, αλλά σήμερα είναι η μολυσματική ασθένεια που σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο», είπε η Δρ Grania Brigden, σύμβουλος για τη φυματίωση για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα μια θεραπεία που είναι πιο εύκολο να ανεχθεί ο οργανισμός, που θεραπεύει περισσότερους ανθρώπους, και θα είναι διαθέσιμη και προσιτή».

Η τιμή για μια συνηθισμένη συνταγογραφούμενη θεραπεία της φυματίωσης κοστίζει μεταξύ $1.800 και $4.600 κατ’ άτομο ανά κύκλο θεραπείας, όμως είναι δύσκολο για τους ασθενείς να την ανεχθούν και μπορεί να καταστείλει την όρεξή τους και να προκαλέσει ναυτία και έμετο.

Δύο σχετικά νέα φάρμακα, τα delamanid και bedaquiline, χρησιμοποιούμενα σε συνδυασμό με φάρμακα που δεν στοχεύουν συγκεκριμένα στη φυματίωση, μπορεί να «αυξήσουν δραματικά την αποτελεσματικότητα» της θεραπείας και με λιγότερες παρενέργειες, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα είναι πολύ ακριβά και σε μεγάλο βαθμό απρόσιτα για όσους τα χρειάζονται. Η φαρμακευτική εταιρεία Otsuka χρεώνει $ 1700 ανά άτομο ανά κύκλο θεραπείας με delamanid στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ η Johnson & Johnson χρεώνει μέχρι και $3.000 για θεραπεία με bedaquiline σε «χώρες μεσαίου εισοδήματος», με μόνο «ένα κλάσμα» των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες να λαμβάνουν τα φάρμακα δωρεάν μέσω ειδικών προγραμμάτων.

Τα δύο αυτά φάρμακα εμφανίστηκαν πριν από δύο χρόνια και ήταν τα πρώτα νέα φάρμακα για τη θεραπεία της φυματίωσης εδώ και πάνω από 50 χρόνια, ωστόσο μόνο το 2% των 150.000 ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη έχει πρόσβαση σε αυτά. Οι ΓΧΣ ανέφεραν ότι στη Νότια Αφρική εφαρμόζουν τη θεραπεία σε «λίγους τυχερούς», ενώ στη Ρωσία μόνο σε επτά ασθενείς.

«Οι δυνατότητες νέων φαρμάκων σημαίνουν ότι βλέπω ανθρώπους με ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση να φεύγουν μόνοι τους από το νοσοκομείο, ενώ διαφορετικά θα ήταν νεκροί», είπε ο Δρ Yoseph Tassew, συντονιστής ιατρικής των ΓΧΣ για τη Ρωσία. «Είναι απογοητευτικό ότι μετά από μισό αιώνα, έχουμε επιτέλους τα νέα φάρμακα για τη φυματίωση που μπορεί να σώσουν τις ζωές των πιο βαριά ασθενών, αλλά δεν μπορούμε να προσφέρουμε αυτήν την ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να επωφεληθούν άμεσα».

Οι ΓΧΣ έχουν ζητήσει από τις δύο εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στη διάθεση των φαρμάκων στις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/