Η περίεργη περίπτωση της «B.T.»

images_1bt.jpg

Μία απίστευτη ιστορία καταγράφεται στην επιθεώρηση PsyCh Journal: μια 37 γερμανίδα η οποία τυφλώθηκε μετά από ατύχημα, ξαναβρήκε την όρασή της εξαιτίας των πολλαπλών… προσωπικοτήτων της!

Η «BT» (αναφέρεται με τα αρχικά της) είχε χάσει την όρασή της πριν από 10 χρόνια. Μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό, οι γιατροί διέγνωσαν με φλοιώδη τύφλωση, που προκλήθηκε από βλάβη στα κέντρα οπτικής επεξεργασίας του εγκεφάλου της. Κυκλοφορούσε με σκύλο οδηγό και έμαθε να ζει στο σκοτάδι.

Άλλωστε, η Β.Τ. είχε και άλλα προβλήματα υγείας – περισσότερες από 10 ​​διαφορετικές προσωπικότητες που ανταγωνίζονταν για τον έλεγχο του σώματός της. Ενώ οι  γιατροί αναζητούσαν θεραπεία για τη διασχιστική διαταραχή της ταυτότητας από την οποία υπέφερε, διαπιστώθηκε ότι η όρασή της εντελώς ξαφνικά επέστρεψε! Όχι όμως για την 37χρονη γυναίκα γερμανικά αλλά για το έφηβο αγόρι που γινόταν ορισμένες φορές…

Χάρη στην ψυχοθεραπεία, κατά τη διάρκεια των μηνών όλες οι ταυτότητες της BT ανέκτησαν την όρασή τους, εκτός από δύο. Καθώς οι ταυτότητες άλλαζαν, η όραση της γυναίκας επανερχόταν και χανόταν, ακριβώς όπως αναβοσβήνουμε τον διακόπτη για τα φώτα.

Οι γιατροί της BT υποστηρίζουν στην επιθεώρηση PsyCh Journal ότι το πρόβλημα δεν ήταν η φλοιώδης τύφλωση από το ατύχημα, όπως διαγνώστηκε αρχικά. Ήταν κάτι που σχετίζεται περισσότερο με μια εντολή του εγκεφάλου, ένα ψυχολογικό πρόβλημα και όχι ένα πρόβλημα φυσιολογίας. Η περίεργη περίπτωση της BT αποκαλύπτει πολλά για την εξαιρετική δύναμη του μυαλού – πώς μπορεί να ελέγξει αυτό που βλέπουμε και το ποιοι πιστεύουμε ότι είμαστε.

Για να καταλάβουν τι συνέβη με την Β.Τ. οι γιατροί της, οι ψυχολόγοι Hans Strasburger και Bruno Waldvogel, ανέτρεξαν στην αρχική διάγνωση της φλοιώδους τύφλωσης. Ο ιατρικός της φάκελος έδειξε ότι υποβλήθηκε σε μια σειρά από τεστ όρασης τα οποία έδειχναν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι έχει τυφλωθεί. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε κάποια βλάβη στα μάτια της, θεωρήθηκε ότι τα προβλήματα όρασης προέρχονται από εγκεφαλική βλάβη που προκλήθηκε από το ατύχημά της.

Ο Waldvogel δεν είχε κανένα λόγο να αμφιβάλλει για αυτή τη διάγνωση όταν η B.T. απευθύνθηκε σ’ αυτόν 13 χρόνια αργότερα, για να θεραπεύσει τη διασχιστική διαταραχή ταυτότητας από την οποία υπέφερε. Η γυναίκα εμφάνιζε περισσότερες από 10 προσωπικότητες, με διαφορετικές ηλικίες, φύλο, συνήθειες και ιδιοσυγκρασία. Μιλούσαν ακόμη και διαφορετικές γλώσσες: κάποιες επικοινωνούσαν μόνο στα αγγλικά, κάποιες μόνο στα γερμανικά, κάποιες και στις δύο γλώσσες (η γυναίκα είχε περάσει τα παιδικά της χρόνια σε αγγλόφωνη χώρα και στη συνέχεια ζούσε στη Γερμανία).

Μετά από τέσσερα χρόνια ψυχοθεραπείας, στο τέλος μιας συνεδρίας και ενώ είχε την προσωπικότητα ενός άνδρα,  η B.T. είδε μια λέξη στο εξώφυλλο ενός περιοδικού – η πρώτη λέξη που είχε διαβάσει σε 17 χρόνια. Αρχικά η όρασή της ήταν περιορισμένη, στη συνέχεια όμως βελτιώθηκε και επεκτάθηκε και σε άλλες προσωπικότητές της.

Ο Waldvogel άρχισε να αμφιβάλει για την αρχική διάγνωση, καθώς είναι απίθανο μια βλάβη στον φλοιό του εγκεφάλου να επιδιορθωθεί ξαφνικά μετά από χρόνια. Και αφού είναι αδύνατο η B.T. να «ξεγέλασε» τα τεστ όρασης, οι Waldvogel και Strasburger πιστεύουν ότι η τύφλωσή της BT είναι ψυχογενής – την προκάλεσαν ψυχολογικά αίτια και όχι κάποιο τραύμα.

Κάτι συνέβη – ίσως κάτι που σχετίζεται με το ατύχημά της – στο οποίο το σώμα της αντέδρασε αφαιρώντας της την ικανότητα να βλέπει: σε στιγμές που είναι έντονες συναισθηματικά, ο εγκέφαλός μπορεί να «κλείσει» ως αμυντική λειτουργία, για να μην διαταραχθεί το άτομο από μια κατάσταση που δεν μπορεί να διαχειριστεί. Ακόμη και τώρα, δύο από τις προσωπικότητές της Β.Τ. διατηρούν αυτόν τον αμυντικό μηχανισμό, στερώντας της την όραση…

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/