Η παχυσαρκία συνδέεται με χειρότερη μνήμη

images_1mind.jpg

Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι έχουν χειρότερη μνήμη από τους πιο αδύνατους φίλους τους, όπως δείχνει μια νέα μελέτη. Δοκιμές σε 50 άτομα έδειξε ότι η παχυσαρκία συνδέθηκε με χειρότερα αποτελέσματα της επεισοδική μνήμης, δηλαδή της ικανότητας να θυμάται κάποιος εμπειρίες του παρελθόντος. Ωστόσο, άλλες πτυχές της μνήμης – όπως γενικές γνώσεις – δεν επηρεάστηκαν.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Quarterly Journal of Experimental Psychology υποστηρίζει επίσης ότι μια λιγότερο έντονη ανάμνηση των πρόσφατων γευμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής.

Δοκιμές σε ποντίκια έχουν δείξει στο παρελθόν ότι μαζί με τα περιττά κιλά έρχονται και οι φτωχότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης, αλλά τα στοιχεία για τους ανθρώπους δεν είναι ξεκάθαρα.
Παχυσαρκία και επεισοδική μνήμη

Τα τελευταία πειράματα εστίασαν στην επεισοδική μνήμη, την ικανότητα να θυμάται κάποιος τη μυρωδιά που έχει ένα φλιτζάνι καφέ ή την αίσθηση που έχει κρατώντας το χέρι της γυναίκας του.

Πενήντα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που κυμαίνονται από 18 (υγιής) έως 51 (πολύ παχύσαρκοι) πήραν μέρος σε ένα τεστ μνήμης: Έπρεπε να «κρύψουν» αντικείμενα σε διαφορετικούς χρόνους και σε διαφορετικές σκηνές που εμφανίζονταν στην οθόνη ενός υπολογιστή. Αργότερα τους ζητήθηκε να θυμηθούν τι είχαν κρύψει, πότε και πού.

Η έρευνα έδειξε ότι τα αποτελέσματα των παχύσαρκων ατόμων ήταν 15% χαμηλότερα από ό, τι των πιο λεπτών.

Η Δρ Lucy Cheke, από το πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε: «Αυτό που λέμε είναι ότι ένας υψηλότερος ΔΜΣ έχει κάποια μείωση στην ζωντάνια της μνήμης, αλλά δεν μιλάμε για κενά μνήμης ή αμνησία. Όμως όσοι έχουν μια λιγότερο ζωντανή ανάμνηση ενός πρόσφατου γεύματος, με λιγότερο ισχυρό αντίκτυπο στο μυαλό, τότε μπορεί να έχουν μικρότερη ικανότητα να ρυθμίζουν το πόσο τρώνε αργότερα».

Οι ορμόνες της πείνας παίζουν τεράστιο ρόλο στο πόσο τρώμε, όμως είναι ήδη επιβεβαιωμένο ότι και το μυαλό μας παίζει καθοριστικό ρόλο. Οι άνθρωποι που παρακολουθούν τηλεόραση ενώ τρώνε, έχει αποδειχθεί ότι καταναλώνουν περισσότερη τροφή ή ότι αισθάνονται πεινασμένοι πιο σύντομα, ενώ όσοι πάσχουν από αμνησία τρώνε πιο συχνά.

Η Δρ Cheke κατέληξε: «Είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να δίνουμε συμβουλές, όμως είμαστε σίγουρα ότι αρχίζουμε να παρατηρούμε μηχανισμούς με τους οποίους η παχυσαρκία διαιωνίζει τον εαυτό της».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/