Η παχυσαρκία ευνοεί τον καρκίνο

images_aaaakarpaxy.jpg

Τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας και υπερβολικού βάρους θα μπορούσαν να συνδεθούν με 670.000 επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου στα επόμενα 20 χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τις προβλέψεις μιας νέας έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, λένε οι ειδικοί, σχεδόν τρεις στους τέσσερις ενήλικες θα μπορούσαν να είναι υπέρβαροι ή να πάσχουν από παχυσαρκία έως το 2035, δημιουργώντας μια σειρά από θέματα υγείας.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Καρκίνου της Μεγάλης Βρετανίας συνιστά επίσης την απαγόρευση των τηλεοπτικών διαφημίσεων για ορισμένα τρόφιμα πριν από τις 21:00, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η παχυσαρκία συνδέεται με διάφορες μορφές καρκίνου – συμπεριλαμβανομένων του οισοφάγου, της μήτρας και του παχέος εντέρου, ενώ παράλληλα συνδέεται και με τον διαβήτη και τη στεφανιαία νόσο.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές «τροφοδότησαν» ένα ειδικό πρόγραμμα υπολογιστή με ιστορικά στοιχεία για την υγεία και τρέχοντα δεδομένα, ώστε να προβλέψουν τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στα επόμενα 20 χρόνια. Τα αποτελέσματα δείχνουν μια σημαντική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει σε 4,6 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και 1,6 εκατομμύρια επιπλέον κρούσματα καρδιακής νόσου, έως το 2035.

Η έκθεση προτείνει μια σειρά από τρόπους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης φόρου για τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη και της αναθεώρησης του τρόπου που τα τρόφιμα διαφημίζονται στο διαδίκτυο.

Η καθηγήτρια Susan Jebb, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι ενώ οι παρεμβάσεις για τη μείωση της παχυσαρκίας είναι ευπρόσδεκτες, η συγκεκριμένη έκθεση παραβλέπει την ανάγκη να υπάρχει περισσότερη χρηματοδότηση για την υποστήριξη των ανθρώπων που είναι ήδη υπέρβαροι. «Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο και ευτυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι στη Μεγάλη Βρετανία σήμερα δεν καπνίζουν. Γι ‘αυτούς, η διαχείριση του βάρους τους είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν για να μειώσουν τις πιθανότητες για καρκίνο», δήλωσε.
Γιατί όμως η παχυσαρκία συνδέεται με τον καρκίνο;

-Ο λιπώδης ιστός μπορεί να παράγει υπερβολική ποσότητα συγκεκριμένων ορμονών που μπορούν να διαταράξουν την ομαλή ανάπτυξη των κυττάρων.

-Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές των ιστών, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο.

-Το λίπος μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία των πρωτεϊνών που στοχεύουν στον έλεγχο της κυτταρικής ανάπτυξης.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/