Η κρίση πληγώνει τους άνδρες

images_aaaaheart.jpg

Τα ποσοστά αυτοτραυματισμών αυξάνονται στους άνδρες, καθώς πασχίζουν να εκπληρώσουν τον παραδοσιακό ρόλο του «κουβαλητή» μετά την οικονομική ύφεση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, όμως φαίνεται να δείχνει μια παγκόσμια τάση.

Ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας Αυτοκτονιών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά αυτοτραυματισμού στους άνδρες αυξάνονται σταθερά από το 2008, την αρχή της οικονομικής κρίσης, αν και συγκριτικά, τα ποσοστά στις γυναίκες μειώνονται.

Υποστηρίζεται ότι καθώς οι άνδρες μαθαίνουν ότι πρέπει να εκπληρώνουν τον παραδοσιακό ρόλο του «κουβαλητή» στην οικογένεια, αποκτούν αίσθηση της αξίας τους από την ικανότητά τους να επιτύχουν οικονομικά. Ως εκ τούτου, αν μείνουν άνεργοι ή να δουν το εισόδημά τους να μειώνεται, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν έντονο άγχος.

Ο συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Keith Hawton, δήλωσε: «Τα προβλήματα που προκύπτουν μετά την οικονομική ύφεση και που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτοκτονικής συμπεριφοράς, είναι πολλαπλά. Ανάμεσά τους είναι ο φόβος της απώλειας της θέσης εργασίας, η πραγματική απώλεια της θέσης εργασίας, τα οικονομικά προβλήματα, οι επιπτώσεις στις οικογένειες σχέσεις, και, πιθανώς, η αυξημένη χρήση αλκοόλ».

«Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος στους άνδρες, τουλάχιστον από την άποψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς, μπορεί να σχετίζεται με την πρωταρχική σημασία της εργασίας για την αυτοεκτίμησή τους και την αίσθηση του να είναι “κουβαλητές”, υπεύθυνοι για την ευημερία της οικογένειάς τους και των ίδιων. Προφανώς θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις και στις γυναίκες. Ωστόσο, καθώς η εργασία παίζει σημαντικό ρόλο για την αυτοεκτίμηση πολλών ανδρών, η απώλεια της εργασίας ή ο φόβος για την απώλεια της εργασίας, έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτούς».

Ο Stephen Buckley, επικεφαλής επικοινωνίας του ιδρύματος ψυχική υγείας Mind, δήλωσε: «Η έρευνά δείχενι ότι οι άνδρες αυτοπροσδιορίζονται πολύ περισσότερο από το επάγγελμά τους από ό, τι οι γυναίκες, έτσι μια απόλυση μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβής για την ψυχική υγεία τους και ένας στους επτά άνδρες θα εμφανίσει κατάθλιψη, μέσα σε έξι μηνών από την απώλεια της δουλειάς τους».

«Ζητήματα όπως ο στιγματισμός ή ιδέα ότι “οι πραγματικοί άνδρες δεν κλαίνε”, μπορεί να αποτρέψει τους άνδρες να αναζητήσουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Οι άνδρες συχνά προσπαθούν και να βρουν τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων τους μόνοι τους και όχι ζητώντας βοήθεια και μοιραζόμενοι τα προβλήματά τους».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/