Η διπλή μαστεκτομή δεν είναι πανάκεια

images_aaaanje.jpg

Τα τελευταία χρόνια, γιατροί και οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν με ανησυχία μία νέα τάση: Όλο και περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, επιλέγουν να κάνουν διπλή μαστεκτομή για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο άλλο.

Πολλοί από τις ασθενείς υποστηρίζουν ότι μια επιθετική προσέγγιση επί του θέματος θα βοηθήσει ώστε να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, περιορίζοντας την ανησυχία τους για μια μελλοντική εμφάνιση καρκίνου και τις κάνει να αισθάνονται πιο άνετα με το σώμα τους.

Όμως νέα στοιχεία δείχνουν ότι η χειρουργική επέμβαση δεν ηρεμεί ιδιαίτερα το μυαλό ούτε βελτιώνει πολύ την ποιότητα ζωής.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρκίνου Duke μελέτησαν χιλιάδες γυναίκες που είχαν καρκίνο στον ένας μαστό και υποβλήθηκαν σε μονή και διπλή μαστεκτομή. Ήθελαν να διαπιστώσουν εάν οι ασθενείς που υπεβλήθησαν σε διπλή μαστεκτομή είχαν λιγότερο άγχος, ήταν περισσότερο ικανοποιημένες με τη σωματική τους εμφάνιση και πιο σίγουρες για τη σεξουαλικότητά τους. Διαπίστωσαν ωστόσο ότι όσες γυναίκες είχαν υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή είχαν μόνο μια μικρή διαφορά προς το καλύτερο – κυρίως μεταξύ των γυναικών που είχαν υποβληθεί σε αποκατάσταση του μαστού.

«Αυτό που δείχνει η μελέτη είναι ότι η αφαίρεση ενός υγιούς οργάνου δεν βελτιώνει την ποιότητα ζωής, όσο και αν οι γυναίκες πιστεύουν ότι θα μπορούσε», είπε η επικεφαλής χειρουργικής του μαστού του Ινστιτούτου και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Shelley Hwang. Όπως δήλωσε, οι γυναίκες συνέχισαν να έχουν άγχος για τον καρκίνο, ανεξάρτητα από τη χειρουργική επέμβαση που είχαν κάνει.

Τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν μια απότομη αύξηση της διπλής μαστεκτομής για τη θεραπεία καρκίνου στον έναν μαστό που δεν προκαλείται από κληρονομική γονιδιακή μετάλλαξη. Περισσότερο από 11% των ασθενών υπεβλήθησαν σε τέτοιες επεμβάσεις το 2011, σε σύγκριση με μόλις 1,9% το 1998.

«Εάν μια γυναίκα δεν έχει γονιδιακή μετάλλαξη που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης νέου καρκίνου στον άλλο μαστό, η διπλή μαστεκτομή δεν παρατείνει τη διάρκεια ζωής και η μελέτη μας δείχνει ότι δεν βελτιώνει αξιοσημείωτα την ποιότητα ζωής», δήλωσε η Hwang.

«Οι χειρουργοί μαστού ανησυχούμε πολύ για τις γυναίκες που ακολουθούν αυτού του είδους της χειρουργικής επέμβασης για να ανακουφιστούν από το άγχος», πρόσθεσε. «Μια χειρουργική επέμβαση έχει ως σκοπό να θεραπεύσει ένα βιολογικό πρόβλημα, όχι να μειώσει το άγχος του ασθενούς».

Πολλές γυναίκες με καρκίνο στον ένα μαστό υπερεκτιμούν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον άλλο μαστό, ο οποίος είναι πραγματικά χαμηλός. Μερικοί γιατροί δεν εξηγούν επαρκώς τους κινδύνους που υπάρχουν, είπε η δρ Hwang. «Ίσως θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε και τις γυναίκες καλύτερα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η διπλή μαστεκτομή έχει τους δικής τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων της πιθανότητας αίσθησης μουδιάσματος σε όλο το στήθος, χρόνιου πόνου και επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων.

Η μελέτη που διεξήχθη σε 4.000 γυναίκες και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology, έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή ήταν νεότερες, με υψηλότερα εισοδήματα και βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο της νόσου. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η αποκατάσταση μαστού μετά την επέμβαση ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/