Η αρχή του τέλους για τον αλκοολισμό;

images_1alkooli.jpg

Μια από τις σημαντικότερες εξαρτήσεις, η οποία προκαλεί τεράστια προβλήματα υγείας στον χρήστη αλλά και τεράστια κοινωνικά προβλήματα στον ίδιο και στον κοινωνικό του περίγυρο, είναι η εξάρτηση από το αλκοόλ. Τώρα, ένα νέο εύρημα είναι πολύ πιθανόν να βοηθήσει σημαντικά ώστε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να εξαφανιστεί η επιθυμία για «ακόμη ένα ποτηράκι» και, τελικά, να σπάσει ο φαύλος κύκλος του αλκοολισμού.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια θεραπεία για τον αλκοολισμό θα μπορούσε να είναι προ των πυλών, χάρη στην αξιοσημείωτη ανακάλυψη των νευρώνων του εγκέφαλου που παίζουν ρόλο στο κατά πόσο ένα ποτήρι κρασιού μπορεί να μετατρέπεται σε ένα ολόκληρο μπουκάλι. Στο πανεπιστήμιο A & M του Τέξας ερευνητές εξηγούν ότι το μεσοραχιαίο ραβδωτό τμήμα του εγκεφάλου, περιέχει νευρώνες με ακανθώδεις προεξοχές, ο καθένας με δύο τύπους υποδοχέων ντοπαμίνης.

O ένας τύπος που ονομάζεται D1, ενθαρρύνει την δράση, αλλά αλλάζει δομικά όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Η μεταβολή αυτή κάνει τους νευρώνες πιο ευαίσθητους, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται με λιγότερη διέγερση και να δημιουργείται ουσιαστικά ένας φαύλος κύκλος: Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ευκολότερη ενεργοποίηση των νευρώνων και η ενεργοποίηση των νευρώνων λέει στον εγκέφαλό μας να συνεχίσουμε να πίνουμε. Όταν οι νευρώνες είναι ερεθισμένοι, θα θελήσουμε να πιούμε και άλλο αλκοόλ, θα μεγαλώσει η επιθυμία μας να πιούμε και άλλο.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience, αναφέρει ότι σε ποντίκια που εκτέθηκαν σε αλκοόλ, παρατηρήθηκαν διαφορές στους νευρώνες και στους υποδοχείς ντοπαμίνης D1, σε σύγκριση με εκείνους των ποντικιών που δεν είχαν εκτεθεί στο οινόπνευμα. Τα πρώτα, όταν τους δόθηκε η ευκαιρία, κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Ωστόσο, όταν τους δόθηκε ένα φάρμακο το οποίο μπλόκαρε τους υποδοχείς D1, η επιθυμία τους για αλκοόλ μειώθηκε σημαντικά.

«Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα» υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας Jun Wang. «Οι υποδοχείς D1 αποτελούν κλειδί για την κατανάλωση αλκοόλ. Αν καταστείλουμε τη δραστηριότητά τους, θα μπορέσουμε να καταστείλουμε και την κατανάλωση αλκοόλ. Απώτερος στόχος μας είναι να κατανοήσουμε πως λειτουργεί ο εθισμένος εγκέφαλος. Όταν το καταφέρουμε, θα είμαστε σε θέση να καταστείλουμε την επιθυμία για ακόμα ένα ποτό και, τελικά, να σταματήσουμε τον φαύλο κύκλο του αλκοολισμού».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/