Η αντίσταση στα αντιβιοτικά θα σκοτώνει περισσότερους από τον καρκίνο

images_1visit.jpg

Επείγουσα δράση απαιτείται για τον έλεγχο της χρήσης των αντιβιοτικών προτού σταματήσουν να είναι αποτελεσματικά, καθιστώντας μια σειρά σημαντικών παθήσεων ανίατες και προκαλώντας «τρομερό ανθρώπινο και οικονομικό κόστος»: αυτή είναι η δραματική προειδοποίηση μιας σημαντικής μελέτης που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Η αντίσταση στα αντιβιοτικά αυξάνεται σε τόσο ανησυχητικό ρυθμό που κινδυνεύουν να χάσουν εξ ολοκλήρου την αποτελεσματικότητά τους, γεγονός που σημαίνει ότι συνηθισμένες ιατρικές διαδικασίες, όπως οι καισαρικές π.χ., θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν πάρα πολύ επικίνδυνες για να πραγματοποιηθούν. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις θα σκοτώνουν 10 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο μέχρι το 2050 -περισσότερους από ό, τι σκοτώνει ο καρκίνος σήμερα- προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις πιστεύεται ότι αυξάνονται λόγω της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών για τη θεραπεία ήσσονος σημασίας προβλημάτων υγειας, όπως το κοινό κρυολόγημα. Με την υπερβολική χρήση, η αντίσταση στα φάρμακα μεγαλώνει, με αποτέλεσμα κάποιες αρρώστιες να μπορούν να γίνουν ανίατες αλλά και την εμφάνιση υπερανθεκτικών μικροβίων, όπως το MRSA (χρυσίζοντας σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη).

Η μελέτη σημειώνει επίσης ότι η χρήση αντιβιοτικών συνηθίζεται στην εκτροφή χοίρων, για την πρόληψη της εξάπλωσης μολύνσεων μεταξύ των ζώων και ότι αυτά περνούν στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος, αυξάνοντας περαιτέρω τα επίπεδα αντίστασης.

Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα διετούς αξιολόγησης της χρήσης αντιβιοτικών που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον οικονομολόγο και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs Λόρδο Jim O’Neill. Η μελέτη ανατέθηκε από την βρετανική κυβέρνηση εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη χρήση των φαρμάκων στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο επικεφαλής απευθύνει έκκληση για επείγουσα δράση ώστε να σταματήσει η αυξανόμενη χρήση των αντιβιοτικών «για να αποφευχθεί το τρομερό ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της αντίστασης στα αντιβιοτικά που διαφορετικά θα αντιμετωπίσει ο κόσμος». Μεταξύ των συστάσεών του, ο Λόρδος O’Neill καλεί για μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες της χρήση αντιβιοτικών, για την επιβολή περιορισμών στη χρήση ορισμένων κρίσιμων αντιβιοτικών και την επιβολή φόρου στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία.

Η έκθεση εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει δράση τώρα, το κόστος της αναποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών θα είναι 100 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από το 2050.

Τα αντιβιοτικά δρουν για να σκοτώσουν ή να αναστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων, σταματώντας λοιμώξεις. Από τη στιγμή που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του περασμένου αιώνα, άλλαξαν την Ιατρική και συνέβαλαν στην εξάλειψη σχεδόν ενός αριθμού σοβαρών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων της φυματίωσης και της σύφιλης.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/