Εξυπνότερος εγκέφαλος με απλές κινήσεις

images_aaampakines.jpg

Πως θα βελτιωθεί ο εγκέφαλος;

Η εξυπνάδα ως όρος δεν έχει κάποια απολύτως συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ακόμη και τα τεστ ΙQ δεν λένε πάντα ολόκληρη την αλήθεια. Το σίγουρο είναι ότι για να σκεφτόμαστε έξυπνα χρειαζόμαστε εκπαίδευση στη διαδικασία της λογικής σκέψης, σημαντική πληροφόρηση και εστίαση σε ένα πρόβλημα ή σε μια ιδέα. Για να φτάσει να διατυπώσει ο Αϊνστάιν τη Θεωρία της Σχετικότητας π.χ., είχε εκπαιδευτεί να σκέφτεται λογικά, είχε σπουδάσει Φυσικός και γνώριζε τις εξελίξεις και τις θεωρίες για την επιστήμη του και εστίασε την προσοχή του στο πρόβλημα της φύσης του χωροχρόνου. Εμείς οι κοινοί θνητοί ίσως δεν ευελπιστούμε να φτάσουμε σε τόσο ριζοσπαστικές ανακαλύψεις, όμως μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος μας και να γίνουμε λίγο πιο έξυπνοι με πολύ απλές κινήσεις.

Βάλτε τον μυαλό σας στο παιχνίδι

Όταν βλέπουμε τηλεόραση, ο εγκέφαλός μας δέχεται παθητικά πληροφορίες, χωρίς να αλληλεπιδρά μαζί τους ή να τις επεξεργάζεται ικανοποιητικά. Αντιθέτως, η ενασχόληση με τα videogames απαιτεί εστίαση και αλληλεπίδραση που κινητοποιεί και «γυμνάζει» τον εγκέφαλο. Έρευνα του 2004 έδειξε ότι ακόμη και ένα απλό παιχνίδι όπως το Super Mario έχει θετική επίδραση στην ευελιξία και τη διέγερση του εγκεφάλου.

Κάντε παρέα με εξυπνότερους

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε έχει σχέση με τις κοινωνικές μας συναναστροφές, καθώς συνηθίζουμε να αντιγράφουμε ασυνείδητα τους άλλους ανθρώπους. Άνθρωποι που είναι εξυπνότεροι από εμάς μας δείχνουν τον σωστό δρόμο σκέψης και μαθαίνουμε από εκείνους.

Μην κάθεστε πολύ

Το μυαλό και το σώμα είναι συνδεδεμένα σε τεράστιο βαθμό και με τρόπους που ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουμε πλήρως. Όμως το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» ισχύει 100%: ο εγκέφαλος μας ωφελείτε εξίσου με το σώμα μας από την άσκηση και δεν χρειάζεται να τρέχετε μέχρι το γυμναστήριο. Μια βόλτα με τα πόδια, το ανέβασμα μιας σκάλας, ένα στρέτσιγνκ μερικών δευτερολέπτων στο γραφείο κάθε μια ώρα, είναι αρκετό.

Διαφωνήστε

Ο «λόγος» δεν έχει τυχαία διπλή σημασία στα ελληνικά (για τη λογική αλλά και για την ομιλία). Το μυαλό επιλέγει τις λέξεις και οι λέξεις οξύνουν τη σκέψη, σε μια αέναη αλληλεπίδραση. Επιλέξτε ένα θέμα για το οποίο διαφωνείτε με κάποιο φίλο σας για συζήτηση: η διαδικασία της επιχειρηματολογίας θα βοηθήσει να ακονίσετε τις διαλεκτικές σας αρετές και τη λογική σας, καθώς θα προσπαθήσετε να τον «αντιμετωπίσετε».

Κρατήστε σημειώσεις

Μπορείτε να έχετε ένα σημειωματάριο ή να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας, όμως μην αφήνετε καμία ιδέα να πέσει κάτω. Με το να τη σημειώσετε εξασφαλίζετε ότι δεν θα την ξεχάσετε και ότι μπορείτε να την αναθεωρήσετε, να την εξελίξετε και να τη βελτιώσετε κάποια άλλη στιγμή. Επίσης, μια ιδέα μπορεί να σας οδηγήσει σε άλλες σκέψεις και άλλες ιδέες, κάνοντάς το μυαλό σας να δραστηριοποιείται και να δημιουργεί.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/