Εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά του καρκίνου

images_aaaacancervir.jpg

Μια επαναστατική θεραπεία του καρκίνου η οποία χρησιμοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού για να καταστρέψει μεταστατικούς όγκους που έχουν εξαπλωθεί, χαιρετίστηκε ως «αλλαγή πλεύσης» στη θεραπεία της νόσου.

Ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του αίματος που δεν αναμενόταν να ζήσουν περισσότερο από πέντε μήνες, έχουν δείξει πλήρη ύφεση μετά από 18 μήνες παρακολούθησης, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι η νόσος επιστρέφει, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σε μία δοκιμή κατά την οποία Τ-κύτταρα- ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων – των ασθενών τροποποιήθηκαν γενετικά στο εργαστήριο ώστε να εντοπίζουν και να επιτίθενται στα κύτταρα των όγκων, η νόσος παρουσίασε πλήρη ύφεση σε περισσότερο από το 90% των 35 ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

Σε δύο άλλες κλινικές δοκιμές που περιελάμβαναν περίπου 40 ασθενείς με είτε Νon-Hodgkin λέμφωμα είτε χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, περισσότερο από το 80% των ασθενών ανταποκρίθηκε στη θεραπεία. Σε περίπου τους μισούς από αυτούς η ασθένεια βρίσκεται σε πλήρη ύφεση για έως και 18 μήνες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα λεπτομερή ευρήματα των κλινικών δοκιμών πρόκειται να δημοσιευθούν αργότερα μέσα στη χρονιά, ωστόσο συνοπτικά αποτελέσματα συζητήθηκαν στην Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης.

Οι ειδικοί πάντως συνιστούν προσοχή σχετικά με τις πρώτες δοκιμές θεραπείας Τ-κυττάρων, λέγοντας ότι δεν λειτουργεί σε όλους τους ασθενείς και ότι μερικοί εξ αυτών παρουσίασαν τοξικές παρενέργειες και πέθαναν. Ωστόσο, τόνισαν ότι η βελτίωση που παρατηρήθηκε σε ορισμένους ασθενείς στους οποίους είχαν αποτύχει όλες οι άλλες θεραπείες, ήταν άνευ προηγουμένου.

«Στο εργαστήριο και σε κλινικές δοκιμές, βλέπουμε εντυπωσιακές αντιδράσεις σε ασθενείς με όγκους που είναι ανθεκτικοί σε συμβατική χημειοθεραπεία», δήλωσε ο Δρ Stanley Riddell, του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson στο Σιάτλ. «Αυτό συμβαίνει σε ασθενείς που έχουν αποτύχει τα πάντα. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς στη μελέτη μας προβλεπόταν ότι έχουν δύο έως πέντε μήνες για να ζήσουν. Αυτό είναι εξαιρετικό, είναι πρωτοφανές στην Ιατρική για να είμαι ειλικρινής. Έχουμε βέβαια πολύ δρόμο να διανύσουμε. Η θετική αντίδραση του ασθενούς δεν διαρκεί πάντα, μερικοί υποτροπιάζουν. Αλλά τα πρώτα δεδομένα είναι πρωτοφανή. Νομίζω ότι είναι μια σημαντική ανακάλυψη, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Πρέπει να καταλάβουμε πώς μπορούμε να εντάξουμε τη θεραπεία σε λιγότερο προχωρημένα στάδια. Δεν θέλουμε να περιμένουμε μέχρι να αποτύχουν όλες οι άλλες θεραπείες».

Τα Τ-κύτταρα αποτελούν ένα σημαντικό όπλο για την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού. Βοηθούν στο να εντοπιστεί η εισβολή ιών και βακτηρίων και μπορεί να διατηρήσουν στη «μνήμη» τους προηγούμενες λοιμώξεις, προκειμένου να εξαπολύσουν μια ταχεία αντεπίθεση του ανοσοποιητικού, όταν το σώμα βρίσκεται υπό παρόμοια επίθεση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/