Ελικοβακτηρήδιο

images_aaaelikpo2.jpg

Το ελικοβακτηρίδιο είναι ένα gram αρνητικό βακτηρίδιο, το οποίο ζει μέσα στην βλέννα του στομάχου. Είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη έλκους, γαστρικού καρκινώματος και λεμφώματος σε ευαίσθητα άτομα.

Το μικρόβιο διαθέτει μηχανισμό αντίστασης στα οξέα του στομάχου, τα οποία είναι τοξικά για πολλά μικρόβια.

Το ελικοβακτηρίδιο συνήθως αποκτάται κατά την παιδική ηλικία, μέσω της κοπρανοστοματικής οδού ή από στόμα σε στόμα. Ο οργανισμός παράγει αντισώματα για να εξαλείψει το μικρόβιο και κινητοποιεί λευκά αιμοσφαίρια, η ανοσολογική του απάντηση όμως είναι στα περισσότερα άτομα ανεπαρκής και ο ασθενής περιπίπτει σε κατάσταση χρόνιας φορείας.

Ο αποικισμός του στομάχου από το μικρόβιο, μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα, σοβαρή διήθηση από μονοκύτταρα και πολυμορφοπύρηνα. Ο γαστρικός καρκίνος πιθανώς δημιουργείται από βλάβη του DNA. Παρά ταύτα, η αλληλεπίδραση με το μικρόβιο είναι σύνθετη και εξαρτώμενη από την θέση της εγκατάστασης του μικροβίου, την ισχύ του μικροβίου, την άμυνα του ασθενούς. Ποικίλοι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα έλκους και γαστρικού καρκίνου. Οι δίαιτες με αλάτι και συντηρημένα τρόφιμα αυξάνουν την πιθανότητα γαστρικού καρκίνου ενώ οι δίαιτες με βιταμίνη c και αντιοξειδωτικά προστατεύουν. Το φαινόμενο περιπλέκεται από την διαπίστωση σε τελευταίες μελέτες, ότι απλοί φορείς πιθανώς να προστατεύονται από ορισμένες μορφές οισοφαγικού καρκίνου, άσθματος και διαβήτη!

Ο εντοπισμός του μικροβίου γίνεται με γαστροσκόπηση, αλλά και με μη επεμβατικές μεθόδους, όπως με αιμοληψία και δοκιμασία αναπνοής.

Το ελικοβακτηρίδιο πρέπει να εκριζώνεται:

1. Σε ασθενείς με έλκος

2. Σε ασθενείς με δυσπεψία

3. Σε ασθενείς με σοβαρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου

Σήμερα δεν γίνεται εκρίζωση του μικροβίου στην περίπτωση απλών φορέων χαμηλού κινδύνου για γαστρικό καρκίνωμα, χωρίς στοιχεία φλεγμονής και συμπτώματα δυσπεψίας.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, για τις περιπτώσεις των ασθενών που κινδυνεύουν από το ελικοβακτηρίδιο.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/