Δύο (ακόμη) συνήθειες που μπορεί να μας σκοτώσουν

images_1dfsmoking.jpg

Όλοι γνωρίζουμε πάνω κάτω τα πράγματα που κάνουμε και που είναι επιβλαβή για την υγεία μας: το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κατανάλωση junk food.

Όμως μια νέα μελέτη έδειξε ότι μπορεί να κρύβονται κίνδυνοι σε καθημερινές μας συνήθειες που μοιάζουν αθώες και που δεν χρειάζεται να σκεφτούμε δεύτερη φορά για να τις κάνουμε – ανάμεσά τους το να καθόμαστε και το να κοιμόμαστε!

Η έρευνα έδειξε ότι το να κάθεται κάποιος σε μια καρέκλα για περισσότερο από επτά ώρες την ημέρα και το να κοιμάται για περισσότερες από εννέα ώρες κάθε βράδυ, ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την γενική υγεία, όταν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες κινδύνου.

Οι επιστήμονες ζητούν τώρα οι δραστηριότητες αυτές να ενσωματωθούν σε μια λίστα συμπεριφορών που γνωρίζουμε ότι αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 230.000 συμμετέχοντες από 45 ετών και πάνω, οι ερευνητές παρουσίασαν έναν κατάλογο με τους έξι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου:

– Το κάπνισμα

– Η χρήση του αλκοόλ

– Η διατροφική συμπεριφορά

– Η σωματική δραστηριότητα

– Η καθιστική συμπεριφορά

– Ο ύπνος

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην εβδομαδιαία επιθεώρηση PLoS Medicine. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι «ορισμένες επικίνδυνες συμπεριφορές τείνουν να “συγκεντρώνονται” και να λειτουργούν αθροιστικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κίνδυνος από τον συνδυασμό τους θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι το άθροισμα των κινδύνων της κάθε συμπεριφοράς ξεχωριστά».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κάπνισμα είναι ο πιο επικίνδυνος παράγοντας κινδύνου σε αυτή τη νέα λίστα. Οι γεροί πότες, όσοι δηλαδή δήλωσαν ότι καταναλώνουν περισσότερα από 14 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, δεν αύξησαν τις πιθανότητές τους για πρόωρο θάνατο, αλλά εκείνοι που συνδυάζουν την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ με το κάπνισμα, σχεδόν τριπλασιάζουν τις πιθανότητές τους για πρόωρο θάνατο. Και για όσους εξ αυτών καταγράφηκε, επίσης, ότι κοιμούνται πολύ ή πολύ λίγο, οι πιθανότητές τους για πρόωρο θάνατο σχεδόν πενταπλασιάστηκαν.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και όταν οι επιμέρους παράγοντες κινδύνου δεν αυξάνουν τις πιθανότητες για πρόωρο θάνατο, μπορούν να έχουν επικίνδυνα αποτελέσματα όταν συνδυάζονται με άλλους παράγοντες κινδύνου που βρίσκονται στη λίστα.

Ο Δρ Melody Ding, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι για να εξεταστούν συγκεκριμένα πρότυπα επικίνδυνων συμπεριφορών, δημιουργήθηκαν 96 μεταβλητές – που αντιπροσωπεύουν όλους τους πιθανούς συνδυασμούς ανάμεσα στο κάπνισμα, την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, την σωματική αδράνεια, την κακή διατροφή, την παρατεταμένη καθιστική ζωή και την μεγάλη/μικρή διάρκεια ύπνου. Στη μελέτη διερευνήθηκαν τέσσερις γνωστοί παράγοντες κινδύνου και δύο καινούριοι, η παρατεταμένη καθιστική ζωή και η ανθυγιεινή διάρκεια ύπνου».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ δήλωσαν επίσης ότι το ένα τρίτο των πρόωρων θανάτων οφείλονται στις κακές συνήθειες και ότι η μελέτη επιβεβαιώνει τη σημασία ενός  υγιεινού τρόπου ζωής.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/