Δροσερό σπίτι χωρίς air condition

images_aaacondision.jpg

Όλοι αγαπάμε το καλοκαίρι αλλά κανείς μας δεν αντέχει την υπερβολική ζέστη. Οι ημέρες του καύσωνα είναι οι χειρότερες της εποχής, ειδικά όταν δεν μας βρίσκουν δίπλα σε μια παραλία αλλά σε κάποιο αστικό κέντρο, όπου η άσφαλτος και το τσιμέντο μοιάζουν να λιώνουν από τις υψηλές θερμοκρασίες. Το air condition είναι ασφαλώς μια λύση για το σπίτι, όμως είναι πολλοί αυτοί που το αποφεύγουν είτε για λόγους οικονομίας είτε επειδή θεωρούν ότι δημιουργεί ξηρή ατμόσφαιρα. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι να δροσιστούμε κατ’ οίκον και ξεχωρίσαμε τους πλέον αποδοτικούς.

Τοποθετήστε σωστά τους ανεμιστήρες
Αν ο ανεμιστήρας δεν κάνει κάτι περισσότερο από το να ανακυκλώνει τον ζεστό αέρα, δοκιμάστε να τον τοποθετήσετε κοντά σε ανοιχτό παράθυρο, ώστε να «κοιτάζει» προς τα έξω: θα «τραβήξει» τον ζεστό αέρα του δωματίου και η θερμοκρασία θα μειωθεί. Στην ίδια λογική, αν έχετε ανεμιστήρα οροφής, ρυθμίστε τον να γυρίζει ανάποδα από τη φορά του ρολογιού – θα μεταφέρει τον ζεστό αέρα προς τα επάνω, βελτιώνοντας την ατμόσφαιρα.

Εναλλακτικά, τοποθετήστε τον ανεμιστήρα απέναντι από ένα ανοιχτό παράθυρο ή μπαλκονόπορτα ώστε να κάνει ρεύμα ή βάλτε μπροστά του ένα μπολ με πάγο ώστε να κρυώνει ο αέρα που φυσάει πάνω σας.

Τα βαμβακερά είναι σύμμαχος
Όχι μόνο τα βαμβακερά ρούχα που είναι ελαφρά και αναπνέουν, ώστε να δροσίζεστε κάπως περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα απορροφούν τον ιδρώτα ώστε να μην «στάζετε» και αισθάνεστε χειρότερα: τα βαμβακερά σεντόνια επίσης εγγυώνται καλύτερο και λιγότερο ζεστό ύπνο. Αφήστε λοιπόν τα σατέν για άλλες περιπτώσεις!

Σβήστε τα φώτα
Οι λαμπτήρες ζεσταίνουν περισσότερο από όσο πιστεύουμε – ειδικά οι παλιοί λαμπτήρες πυρακτώσεως μετατρέπουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν σε θερμότητα και όχι σε φως. Κρατώντας όσο το δυνατόν περισσότερα φώτα σβηστά, κρατάτε τη θερμοκρασία του σπιτιού σας χαμηλότερη.

Μείνετε κάτω
Αν το σπίτι σας έχει δύο επίπεδα, προτιμήστε να μείνετε στο χαμηλότερο. Καθώς ο ζεστός αέρας έχει την ιδιότητα να ανεβαίνει προς τα επάνω, οι πιθανότητες είναι ότι ο επάνω όροφος θα είναι πιο ζεστός. Αν το υπνοδωμάτιό σας βρίσκετε εκεί σκεφτείτε την επιλογή να κοιμάστε τις πιο ζεστές μέρες στον καναπέ. Επίσης, αν έχετε αιώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να τη χρησιμοποιήσετε: ο αέρας θα κυκλοφορεί καλύτερα γύρω από το σώμα σας, κάνοντας τον ύπνο καλύτερο.

Νερό και πάλι νερό
Πίνοντας πολύ νερό κατά τη διάρκεια της μέρας αποφεύγετε την αφυδάτωση. Κάντε το ίδιο προτού πέσετε για ύπνο, ώστε να μην ξυπνήσετε διψασμένοι στη μέση της νύχτας. Επίσης, κάντε ένα ντους προτού ξαπλώσετε: θα πέσετε στο κρεβάτι δροσεροί και θα σας πάρει ευκολότερα ο ύπνος χωρίς να ζεσταίνεστε. Για πιο extreme καταστάσεις, έχετε μια λεκάνη με νερό δίπλα στο κρεβάτι: μόλις νιώσετε ότι ζεσταίνεστε υπερβολικά, βουτήξτε τα πόδια σας μέσα, θα δροσιστείτε άμεσα και θα πέσει η θερμοκρασία όλου του σώματός σας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/