Δοκιμή εμβολίου κατά του καρκίνου

images_aaaa2.jpg

Μια βρετανίδα είναι ένας από τους πρώτους ασθενείς με καρκίνο που θα δοκιμάσει ένα νέο εμβόλιο, σχεδιασμένο να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να καταστρέφει τους όγκους, όπου και αν έχουν εξαπλωθεί στο σώμα.

Η 35χρονη Κέλυ Πότερ, διαγνώστηκε με προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον Ιούλιο του 2015 και ήταν από τους πρώτους εγγράφηκαν για τη δοκιμή του εμβολίου κατά του καρκίνου, η οποία θα διαρκέσει για τα επόμενα δύο χρόνια με τη συμμετοχή έως και 30 εθελοντών.

Οι ερευνητές ιατροί έχουν σχεδιασεί το εμβόλιο ώστε να παρακινήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά ενάντια στο τμήμα των καρκινικών κυττάρων που τους επιτρέπει να αναπαράγονται συνεχώς.

Ταυτόχρονα, οι ασθενείς που συμμετέχουν στις δοκιμές θα λάβουν ένα φάρμακο χημειοθεραπείας που θα πρέπει, σε χαμηλές δόσεις, να απελευθερώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να μην εμποδίζεται πλέον από το να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα του σώματος.

Η Κέλυ Πότερ, διαγνώστηκε με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε τέταρτο στάδιο και ήταν κατάλληλη για τη δοκιμή στο νοσοκομείο Guy του Λονδίνου, επειδή δυστυχώς η ασθένεια έχει κάνει μεταστάσεις και αλλού στο σώμα της.

«Αν και είχα άριστη θεραπεία στο Guy και ο καρκίνος σταθεροποιήθηκε, είχε ήδη εξαπλωθεί στο ήπαρ και τους πνεύμονές μου. Έτσι, όταν μου είπαν ότι είμαι κατάλληλη για αυτή τη δοκιμή, χάρηκα», δήλωσε η Πότερ. «Η συμμετοχή μου σε αυτή τη δοκιμή έχει αλλάξει τη ζωή μου προς το καλύτερο. Ήταν μια πολύ θετική εμπειρία και πραγματικά ενδιαφέρουσα. Είναι τιμή μου να συμμετέχω», είπε.

Η Πότερ έκανε το πρώτο εμβόλιο στις 9 Φεβρουαρίου και ακολούθησαν άλλες επτά επισκέψεις στο νοσοκομείο για να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Οι γιατροί την προειδοποίησαν ότι μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης, αν και κανένα δεν έχει εμφανιστεί ως τώρα. «Η ελπίδα μου για το μέλλον είναι να νικήσω τον καρκίνο για όσο μπορώ και αν δεν μπορέσω, έχω συμβιβαστεί με αυτό. Θα ήθελα να συνεχίσω και να εμπνεύσω άλλους ανθρώπους με καρκίνο», είπε.

Το εμβόλιο περιέχει ένα μικρό θραύσμα πρωτεΐνης από ένα ένζυμο που ονομάζεται hTERT, η οποία επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διαιρούνται συνεχώς. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έγχυση του αντιγόνου κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος, θα κινητοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα που επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα, αλλά αφήνουν τα φυσιολογικά, υγιή κύτταρα ανέγγιχτα.

«Γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλεται σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο, έτσι δεν να είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα», είπε ο καθηγητής Hardev Pandah, επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής, από το Πανεπιστήμιο του Surrey στο Guildford. «Σε αυτή τη δοκιμή ερευνούμε μια μορφή ανοσοθεραπείας σχεδιασμένη να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, με τη χορήγηση ενός εμβολίου που βασίζεται σε τμήμα μιας βασικής πρωτεΐνης του καρκίνου».

Ο James Spicer, επικεφαλής ερευνητής στο Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας του νοσοκομείου St Thomas στο Λονδίνο, δήλωσε ότι χαμηλές δόσεις φαρμάκου χημειοθεραπείας θα χορηγηθούν στους ασθενείς μαζί με το εμβόλιο, προκειμένου να τονωθεί η αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση εναντίον των καρκινικών κυττάρων. «Το χαρακτηριστικό της παρούσας δοκιμής είναι η χρήση επιπλέον παραγόντων για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού».

«Υπάρχουν πολύ λίγοι συμπαγείς όγκοι που δεν θα επηρεαστούν από αυτό το είδος της θεραπείας. Είναι η πρώτη φάση της δοκιμής, αλλά είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι θα είναι ασφαλής για τους ασθενείς. Βέβαια, θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν θα είναι αποτελεσματική ή όχι», είπε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/