Διχογνωμία για το φυλλικό οξύ

images_aaafili.jpg

Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ερευνητές που ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει μια σύνδεση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης φυλλικού οξέος από εγκύους και υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στα νεογέννητα, είναι «ανεύθυνοι» και ότι «κινδυνολογούν αδικαιολόγητα».

Οι μέλλουσες μητέρες συνιστάται να λαμβάνουν φυλλικό οξύ ως συμπλήρωμα διατροφής, επειδή έχει αποδειχθεί τεκμηριωμένα ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης αρκετών γενετικών ανωμαλιών.

Αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι, αν μια μητέρα παρουσιάζει επίπεδα φυλλικού οξέος τέσσερις φορές περισσότερο από το ενδεδειγμένο μετά τη γέννα, ο κίνδυνος το παιδί να αναπτύξει αυτισμό διπλασιάζεται.

Οι ερευνητές, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του πανεπιστημίου John Hopkins, υποστηρίζουν επίσης ότι πολύ υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Β12, η ​​οποία εμπλέκεται στην επεξεργασία του φυλλικό οξέος, σε νέες μητέρες, μπορεί να τριπλασιάσουν τον κίνδυνο αυτισμού ή παρόμοιων παθήσεων. Και αν τα επίπεδα τόσο του φυλλικού οξέος όσο και της βιταμίνης Β12 ήταν υψηλά, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 17,6 φορές.

Ωστόσο εμπειρογνώμονες επεσήμαναν ότι η μελέτη δεν είχε αξιολογηθεί πλήρως από ομότιμους κριτές – ένα βασικό στάδιο της επιστημονικής διαδικασίας, ώστε να θεωρηθεί έγκυρη μία έρευνα. Τα ευρήματα πρόκειται να παρουσιαστούν στη Διεθνή Συνάντηση για την Έρευνα για τον Αυτισμό που πραγματοποιείται στη Βαλτιμόρη την Παρασκευή.

Ο Jonathan Green, καθηγητής παιδικής και εφηβικής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, είπε: «Υπάρχουν πολλές συσχετίσεις με επιδημιολογική βάση αυτού του είδους με τον αυτισμό. Χωρίς λεπτομέρειες της μελέτης ή οποιασδήποτε θεωρίας πίσω από αυτήν, μοιάζει χαμηλής ποιότητας και αν δεν αξιολογηθεί από ομότιμους κριτές φαίνεται ανεύθυνη».

Αλλά και ο Chris Τζάρολντ, καθηγητής γνωστικής ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, τόνισε ότι η διάγνωση αυτισμού ήταν «κάπως υποκειμενική», προσθέτοντας: «Θα μπορούσε να είναι αδικαιολόγητη κινδυνολογία, αν μη τι άλλο, επειδή πρόκειται απλά για μια παρουσίαση σε συνέδριο, χωρίς να έχει αξιολογηθεί. Από τα λίγα στοιχεία που παρέχονται, θα πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός σε αυτό το στάδιο ώστε να της δώσει πολύ βάρος. Οι ερευνητές δικαίως σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους απαιτούν πρόσθετη έρευνα».

Η μελέτη δεν κατάφερε να βρει την αιτιώδη σχέση για το πώς το φυλλικό οξύ μπορεί να προκαλέσει αυτισμό, αλλά βασίστηκε σε μια συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων φυλλικού οξέος στις μητέρες και στα ποσοστά εμφάνισης αυτισμού στα παιδιά τους.

Οι ίδιοι οι ερευνητές του Johns Hopkins τόνισαν ότι δεν υπονοούν ότι είναι κακή ιδέα να λαμβάνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος οι έγκυες γυναίκες.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ramkripa Raghavan, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι μια περίπτωση μεγάλης δόσης ενός καλού πράγματος. Λέμε στις γυναίκες να παίρνουν φυλλικό οξύ νωρίς στην εγκυμοσύνη. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι αν θα πρέπει να υπάρχουν επιπλέον συστάσεις σχετικά με το ποια ακριβώς είναι η βέλτιστη δόση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Η Δρ Daniele Fallin, διευθύντρια του Κέντρου Klag Wendy για τον Αυτισμό και τις Αναπτυξιακές Αναπηρίες της Σχολής Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ, δήλωσε: «Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος σε έγκυες μητέρες είναι επιζήμια για την ανάπτυξη του παιδιού της, αυτό είναι βέβαιο. Όμως ίσως και οι υπερβολικές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε τα βέλτιστα επίπεδα αυτής της σημαντικής θρεπτικής ουσίας».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/