Διαφορετικά συνεργάζονται άνδρες και γυναίκες

images_aaaamanvs.jpg

Οι επιστήμονες γνώριζαν από προηγούμενες μελέτες ότι όταν οι άνδρες και οι γυναίκες καλούνται να ασχοληθούν με ένα ζήτημα που απαιτεί συνεργασία, πολύ συχνά προσεγγίζουν το ζήτημα με διαφορετικό τρόπο. Τώρα, μια νέα αμερικανική έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι οι διαφορές αυτές αφήνουν ένα διακριτό νευρωνικό αποτύπωμα στον εγκέφαλο, το οποίο είναι διαφορετικό στα δύο φύλα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Άλαν Ράις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports, πειραματίστηκαν με 222 εθελοντές, που χωρίστηκαν σε ζεύγη και κλήθηκαν να συνεργασθούν σε μια δραστηριότητα στον υπολογιστή.

Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες κατέγραφαν με μεθόδους απεικόνισης τους εγκεφάλους των ατόμων και διαπίστωσαν οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν διαφορετικά «αποτυπώματα» εγκεφαλικής δραστηριότητας στη φάση της συνεργασίας. Από αυτό, οι ερευνητές έκαναν την εκτίμηση πώς πιθανώς η συνεργατική συμπεριφορά στα δύο φύλα εξελίχθηκε με διαφορετικό τρόπο εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, πράγμα που συνεχίζει να αντανακλάται στον εγκέφαλό τους μέχρι σήμερα.

«Το θέμα δεν είναι ότι οι άνδρες ή οι γυναίκες είναι καλύτεροι στη συνεργασία ή ότι δεν μπορούν να συνεργασθούν μεταξύ τους, αλλά ότι υπάρχει διαφορά στο πώς συνεργάζονται», δήλωσε ο Ράις.

Η συνεργασία -μεταξύ των μελών της οικογένειας, των φίλων, των συναδέλφων κ.α.- θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της ανθρώπινης κοινωνίας. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα: π.χ. οι γυναίκες συνεργάζονται περισσότερο όταν τις παρακολουθούν άλλες γυναίκες, ενώ οι άνδρες συνεργάζονται καλύτερα σε μεγάλες ομάδες από ό,τι οι γυναίκες. Επίσης, ένα ζευγάρι ανδρών συνεργάζεται καλύτερα από ένα ζευγάρι γυναικών, ενώ σε ένα μικτό ζευγάρι η γυναίκα δείχνει μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας από τον άνδρα.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτές οι διαφορές δεν αφορούν μόνο την ψυχολογία και τη συμπεριφορά, αλλά είναι ορατές και στα ίδια τα «κυκλώματα» συνεργασίας στον εγκέφαλο. Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, τα ανδρικά ζευγάρια τα πάνε καλύτερα μαζί από ό,τι τα γυναικεία. Επίσης -και αυτό θεωρήθηκε πιο απρόσμενο- φάνηκε ότι τα μικτά ζευγάρια άνδρα-γυναίκας έχουν εξίσου καλές συνεργατικές επιδόσεις με τα αμιγώς ανδρικά ζευγάρια.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/