Διαδερμική νεφρολιθοτριψία και νεότερες εξελίξεις

images_aaaakidney.jpg

Η διαδερμική νεφρολιθοτριψία είναι μία αναίμακτη μέθοδος αντιμετώπισης της ευμεγέθους λιθίασης των νεφρών. Η διαδικασία περιλαμβάνει κατακερματισμό και αφαίρεση των λίθων από το νεφρό, μέσω μίας μικρής οπής στην πλάγια οσφυϊκή χώρα.

Η μέθοδος εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ευμεγεθών λίθων του νεφρού (>2cm), σε κοραλλιοειδείς λίθους, πολλαπλούς καλυκικούς λίθους, καθώς και σε σκληρούς λίθους που δεν είναι δυνατή η θραύση τους με εξωσωματική λιθοτριψία.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών παρουσίας της Ουρολογικής Κλινικής υπό την Διεύθυνση του Χειρουργού-Ουρολόγου Νικολάου Παρδαλίδη  στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στο Μαρούσι και την εφαρμογή της μεθόδου, παρουσιάζονται τα δεδομένα αντιμετώπισης σε περισσότερους από 300 ασθενείς, με ποσοστό επιτυχίας που ανέρχεται στο 97% (πλήρως ελεύθεροι λιθίασης), ακόμη και σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις (μονήρης νεφρός, πεταλοειδής νεφρός, παχύσαρκοι ασθενείς, ασθενείς με εκτροπή ούρων κ.α).

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλά για τον ασθενή όπως

    Ελάχιστος τραυματισμός των ιστών
    Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
    Μηδαμινή απώλεια αίματος
    Άμεση κινητοποίηση
    Έξοδος από το νοσοκομείο σε 24 ώρες
    Ταχεία επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες

Επιπλέον, σήμερα η μέθοδος έχει εξελιχθεί με την εφαρμογή της mini διαδερμικής προσπέλασης, η οποία με τα ακόμη μικρότερα εργαλεία, εγγυάται επιπλέον ασφάλεια και είναι ανώδυνη και αναίμακτη, καθώς πραγματοποιείται από πολύ μικρότερη οπή.

Η τεχνική αυτή πραγματοποιείται μόνο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από την Ουρολογική Κλινική υπό την Διεύθυνση του Χειρουργού-Ουρολόγου Νικολάου Παρδαλίδη με απόλυτη επιτυχία, καθώς απαιτεί ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό, τεχνογνωσία και μεγάλη ενδοσκοπική εμπειρία.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/