«Δέρμα» με τσιπ δίνει ενδείξεις για το οξυγόνο στο αίμα

images_1Electronics-Chipset.jpg

Οι εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη δεν παύουν να μας εκπλήσσουν και μάλιστα σε καθημερινή σχεδόν βάση: αυτοδιαλυόμενα χειρουργικά εμφυτεύματα που μετράνε την πίεση και τη θερμοκρασία, τρισδιάστατα εκτυπωμένα όργανα, τεχνητό λειτουργικό δέρμα με τους δικούς του αδένες.

Τώρα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ένα εξαιρετικά λεπτή ηλεκτρονικό «δέρμα» το οποίο όταν τοποθετηθεί στο σώμα του ασθενούς, μπορεί να μετράει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα. Ο στόχος της νέας εφεύρεσης είναι η τοποθέτηση αυτού του «δέρματος» σε συγκεκριμένα όργανα κατά την διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων ώστε οι γιατροί να μπορούν να έχουν διαρκώς ακριβή στοιχεία για τα επίπεδα οξυγόνου τους, λένε οι ερευνητές από την Ιαπωνία που το δημιούργησαν.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών που έγιναν σε εθελοντές βρήκαν ότι το «δέρμα» παρείχε σταθερές και ακριβείς μετρήσεις για τη συγκέντρωση του οξυγόνου στο αίμα, όπως ήπλιζαν οι ερευνητές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό Science Advances.

Η ειδική συσκευή περιέχει μικροηλεκτρονικά εξαρτήματα που παρέχουν ενδείξεις σε κόκκινη, μπλε και πράσινη απόχρωση, οι οποίες είναι ορατές με μια ματιά στην επιφάνεια του δέρματος.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο εργάζονται τώρα για να τελειοποιήσουν τον τρόπο εμφάνισης των αριθμών και των ενδείξεων πάνω στο «δέρμα», ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η παρακολούθηση της υγείας των ασθενών.

Οι ηλεκτρονικές wearable συσκευές (οι συσκευές που «φοριούνται» δηλαδεή) είναι ένας τομέα της ιατρικής έρευνας που παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη και αναμένεται να αναπτυχθεί και άλλο, παρουσιάζοντας εφαρμογές όπως φακούς επαφής που παρακολουθούν τα επίπεδα της γλυκόζης ή «έξυπνα» γυαλιά.

«Η συσκευή μέτρα τη συγκέντρωση του οξυγόνου στο αίμα όταν “στρωθεί” πάνω σε ένα δάχτυλο» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Tomoyuki Yokota. «Κάποια στιγμή στο μέλλον, εύκαμπτοι οργανικοί οπτικοί αισθητήρες θα βρίσκονται τοποθετημένοι απευθείας στα όργανα, ώστε να είναι δυνατή η άμεση και ακριβής παρακολούθηση του επιπέδου του οξυγόνου στο αίμα κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από μία επέμβαση».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/