Γιατί τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση

images_aaaxlami.jpg

Ένα βακτήριο που προκαλεί τύφλωση μπορεί να μεταδίδεται μαζί με τα χλαμύδια, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από μια νέα έρευνα.

Το τράχωμα είναι μια εξαιρετικά επώδυνη τροπική ασθένεια που προκαλεί το βλέφαρο να γυρίζει προς τα μέσα. Αυτό οδηγεί το μάτι στο να ανοιγοκλείνει 10-25 φορές το λεπτό, προκαλώντας φοβερό πόνο, καθώς οι βλεφαρίδες γδέρνουν τον κερατοειδή χιτώνα, οδηγώντας τελικά σε απώλεια της όρασης.

Είναι γνωστό ότι το ένα στέλεχος των χλαμυδίων προκαλεί τράχωμα, αλλά οι επιστήμονες πίστευαν έως τώρα ότι τα δύο στελέχη είναι χωριστά.

Τώρα, όμως, η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν το ένα στέλεχος να μετατραπεί στο άλλο, ανάλογα με γενετικές διαφοροποιήσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο μία ή δύο γενετικές παραλλαγές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα να μεταλλαχθεί σε ένα στέλεχος που συνδέεται με την τύφλωση. Αυτό υποδηλώνει ότι το στέλεχος που είναι υπεύθυνο για την τύφλωση μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής μαζί με τα χλαμύδια.

Η έρευνα είναι αποτέλεσμα ενός κοινού προγράμματος, με επιστήμονες από το Ινστιτούτο Sanger, Wellcome Trust και τη Σχολή Ερευνών Υγείας Menzies, στην Αυστραλία.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Patiyan Andersson δήλωσε: «Το έργο αυτό προέκυψε από την ανάλυση των κατεψυγμένων στελεχών που είχαν συλλεχθεί στις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Ήμασταν σε θέση να επαναφέρουμε στη ζωή τα χλαμύδια που είχαν παγώσει για 30 χρόνια και να μελετήσουμε τα γονιδιώματά τους για να μάθουμε πώς είχαν εξελιχθεί».

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Phil Giffard, δήλωσε: «Οι αλληλουχίες αυτών των στελεχών ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη στην επιστημονική μου καριέρα μέχρι σήμερα. Ήταν εντελώς διαφορετικές από τον τρόπο που θα «έπρεπε» να είναι. Οι εκπλήξεις είναι αυτό που κάθε επιστήμονας ελπίζει».

Τα χλαμύδια είναι μία από τις πιο κοινές σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και μεταδίδονται μέσω του στόματος, την πρωκτική ή κολπική επαφή και μπορεί επίσης να μεταφερθεί από μία έγκυο στο έμβρυό της. Αν και οι λοιμώξεις από χλαμύδια μπορεί  να αντιμετωπιστούν με αντιμικροβιακή αγωγή, πολλές από αυτές παραμένουν αδιάγνωστες λόγω του υψηλού  ποσοστού ασυμπτωματικών ασθενών (70% των γυναικών και πάνω από 50% των ανδρών).

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/