Γιατί κάνουν «κρακ» οι αρθρώσεις στα δάχτυλά μας;

images_aaakrak.jpg

«Δεν πονάει;», «Θα πάθεις αρθρίτιδα!», «Αυτός είναι ο πιο ανατριχιαστικός ήχος του κόσμου»: αν συνηθίζετε να «σπάτε» τα δάχτυλά σας (να τα πιέζετε μέχρι να κάνουν «κρακ») σίγουρα τα έχετε ακούσει όλα αυτά. ΟΚ, δεν είναι και η πιο ευχάριστη συνήθεια για τους γύρω σας, όμως μπορεί πραγματικά να κάνει κακό στις αρθρώσεις ή τα κόκαλά σας; Και γιατί κάνει τόσο θόρυβο; Ας δούμε αναλυτικά.


Τι είναι ο θόρυβος που ακούμε στις αρθρώσεις;

Πολλοί πιστεύουν ότι ο ήχος που ακούγεται όταν πιέζουμε τα δάχτυλά μας προέρχεται από την επανατοποθέτηση των οστών, το οποίο είναι πέρα για πέρα ανακριβές. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία έχει να κάνει με τις αρθρώσεις σας.

Το «κρακ» που ακούγεται είναι ο ήχος που παράγεται από το τέντωμα (το στρέτσινγκ που λέμε στα… ελληνικά) των αρθρώσεών μας. Οι αρθρώσεις περιβάλλονται από μια «κάψουλα» γεμάτη με αρθρικό υγρό, το οποίο προσφέρει λίπανση και αποτελείται από διαλυμένα αέρια, ως επί το πλείστον άζωτο.

Όταν τραβάτε ή λυγίζετε τα δάχτυλά σας (οι πιο συνηθισμένοι τρόποι για να κάνουν «κρακ»),η γεμάτη υγρό κάψουλα τεντώνεται, με αποτέλεσμα τη μείωση της πίεση στο εσωτερικό της και τη δημιουργία μιας μικρής φυσαλίδας αζώτου η οποία σπάζει με τον χαρακτηριστικό ήχο.

Η διαδικασία δεν μπορεί να επαναληφθεί στο ίδιο δάχτυλο αμέσως, καθώς χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να διαλυθεί το αέριο πλήρως στο ρευστό.
Γιατί το κάνουμε;

Εκτός από κάποιο βαθμό ψυχαναγκασμού λόγω πολυετούς συνήθειας, το «σπάσιμο» των αρθρώσεων απελευθερώνει την πίεση που συσσωρεύεται: Όπως οι μύες σφίγγουν καθώς τους χρησιμοποιούμε μέσα στην ημέρα, το ίδιο παθαίνουν και οι αρθρώσεις. Το «σπάσιμο» στις αρθρώσεις είναι ένα τέντωμα που βοηθάει να φύγει η πίεση, ένα ωραίο, μεγάλο τέντωμα, που προσφέρει ένα αίσθημα ανακούφισης.
Γιατί σε κάποιους αρέσει περισσότερο;

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα χέρια και τα δάχτυλά τους τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να τα τεντώνουν αρκετά, αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν «κρακ» στα δάχτυλά τους πιο συχνά – συγγραφείς, προγραμματιστές, δημοσιογράφοι, χειρουργοί.

Επίσης, το συναίσθημα της ανακούφισης που συνοδεύει τη συνήθεια την κάνει ακόμη πιο εθιστικοί – ό,τι και να λένε οι γύρω σας που ενοχλούνται!
Τελικά, προκαλεί αρθρίτιδα;

Αν και το φαινόμενο δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το «σπάσιμο» των δακτύλων σας έχει οποιαδήποτε δυσμενή επίδραση στο σώμα σας – όχι, ούτε προκαλεί αρθρίτιδα.

Ωστόσο, δεν είναι εντελώς άκακο: η συνεχής κάμψη των δακτύλων μπορεί να φθείρει τον χόνδρο με την πάροδο των ετών, αν το κάνετε συστηματικά. Για μεγαλύτερη προστασία, αν θέλετε να «σπάσετε» τα δάχτυλά σας, κάντε το τραβώντας τα και όχι λυγίζοντάς τα.
Μπορώ να το κόψω;

Το τακτικό τέντωμα των αρθρώσεών σας μέσα στην μέρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφισή τους και να μειώσει την ανάγκη σας να τους κάνετε «κρακ» διαρκώς. Κάθε ώρα ή δύο, κρατήστε τα χέρια σας σε θέση προσευχής μπροστά από το πρόσωπό σας και στη συνέχεια, τραβήξτε απαλά τα χέρια σας προς τον αφαλό σας μέχρι να αισθανθείτε να τεντώνουν. Ή, απλώς σφίξτε τα δάκτυλά σας ελαφρά σε γροθιά και στη συνέχεια ανοίξτε τα για να τεντωθούν και επαναλάβετε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/