Γιατί δεν πρέπει ποτέ να μαλώνετε μπροστά στα παιδιά σας

images_aaarguing.jpg

Τα παιδιά που γίνονται μάρτυρες συγκρούσεων μεταξύ των γονέων τους, έχουν λιγότερες ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή μακροπρόθεσμα και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να εμφανίσουν τάσεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις μιας νέας μελέτης.

Όταν οι γονείς μαλώνουν μπροστά στα παιδιά, εκείνα μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά ακόμα και αν δεν έχουν πλέον σχέση μεταξύ τους – είναι χωρισμένοι, π.χ. – σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ οι οποίοι δεξήγαγαν την έρευνα μετά από ανάθεση του υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ένταση που δεν καταλήγει σε κάποια λύση μεταξύ των γονέων, ειδικότερα, έχει επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη ψυχική υγεία και ευημερία του παιδιού.

Το Ίδρυμα Πρώιμη Παρέμβαση (Early Intervention Foundation), με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, προειδοποίησε ότι οι θετικές σχέσεις μεταξύ γονέων παραβλέπονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες για τη μητρότητα, τα παιδιά και την οικογένεια. Η φιλανθρωπική οργάνωση σημείωσε ότι προγράμματα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες δείχνουν ότι είναι δυνατή η βελτίωση των σχέσεων των γονιών και ότι αυτό με τη σειρά του εξασφαλίζει μια θετικότερη έκβαση για τα παιδιά.

Η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε ότι οι γονείς που μαλώνουν μεταξύ τους είναι γενικά πιο επιθετικοί απέναντι στα παιδιά τους και ανταποκρίνονται λιγότερο στις ανάγκες τους.

Τα παιδιά που εκτίθενται σε σοβαρές, μακροχρόνιες και συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ των γονέων τους, μπορούν να γίνουν επιθετικά, εχθρικά και βίαια, ενώ κάποια άλλα μπορεί να εμφανίσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη. Οι ερευνητές είπαν ότι μερικά παιδιά μπορεί να αναπτύξουν ακόμη και τάσεις αυτοκτονίας.

Όμως και οι επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο μπορεί να χειροτερέψουν, ένα γεγονός που επηρεάζει την περαιτέρω ανάπτυξη των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων τους.

Η Carey Oppenheim, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ιδρύματος Πρώιμη Παρέμβαση, δήλωσε: «Τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορεί να επηρεαστεί από τις συγκρούσεις ανάμεσα στους γονείς τους. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι θα αποφύγουμε να παραγνωρίσουμε ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ για τη βελτίωση της παιδικής ψυχικής υγείας και τις μελλοντικές ευκαιρίες τους στη ζωή».

Ο καθηγητής Gordon Harold, από τη Σχολή Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Σάσεξ, δήλωσε ότι μια σειρά στοιχείων δείχνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των γονέων είναι «μια από τις ισχυρότερες επιρροές στη μακροχρόνια παιδική ψυχική υγεία και τις μελλοντικές ευκαιρίες του στη ζωή. Είναι κάτι που θα επηρεάσει όχι μόνο τη σημερινή γενιά παιδιών, αλλά και την αυριανή γενιά γονιών».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/