Γηράσκω αεί γυμναζόμενος!

images_aaacrossfit-gym.jpg

Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι η φυσική δραστηριότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες έχει σημαντική συμβολή στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων ανθρώπων. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό του American Heart Association, σε ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων που αύξησαν τη φυσική τους δραστηριότητα τα τελευταία 5 χρόνια, είχε παρατηρηθεί πολύ μικρότερη διακύμανση στον καρδιακό ρυθμό, και η πιθανότητα εμφάνισης εμφράγματος ήταν κατά 11% μικρότερη σε σχέση με τους λιγότερο φυσικά δραστήριους συνομηλίκους τους. Τα αποτελέσματα όμως αυτά είναι άμεσα αναστρέψιμα, εάν η άσκηση σταματήσει ή μειωθεί.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ανάμεσα σε 3,500 ηλικιωμένους μεταξύ 50 και 70 χρόνων , που πήραν μέρος σε πρόσφατη 8-χρονη έρευνα του University College του Λονδίνου, αυτοί που χαρακτηρίστηκαν ως «απόλυτα υγιής» ήταν αυτοί που ακολουθούσαν πλούσιο, σε φυσική δραστηριότητα, τρόπο ζωής.

Στα οφέλη από την άσκηση συμπεριλαμβάνονται:

    η μείωση κατά 50% του κινδύνου εμφάνισης μιας σειράς από χρόνιες παθολογικές καταστάσεις, όπως ο ζαχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση, καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου,
    μείωση του άγχους,  των συμπτωμάτων του χρόνιου στρες και της κατάθλιψης αλλά και του αισθήματος μοναξιάς.
    πρόληψη της εμφάνισης οστεοπόρωσης, που είναι ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
    βελτίωση της ισορροπίας, σε ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα, και μείωση της πιθανότητας πτώσεων και των συνακόλουθων τραυματισμών τους.   

    Επιπλέον, η τακτική αερόβια άσκηση συνδέεται με καθυστέρηση στην  εμφάνιση Alzheimer και  γεροντικής άνοιας για τουλάχιστον 13 χρόνια.

Οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα είναι καλύτερη από το καθόλου. Όμως οι συστάσεις από τους ειδικούς προτείνουν τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα σε μέτρια έως υψηλή ένταση, ανάλογα πάντα με την προπονητική μας κατάσταση, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν δύο τουλάχιστον προπονήσεις την εβδομάδα που θα στοχεύουν στη μυϊκή ενδυνάμωση.

Ακόμα κι αν δεν έχετε υπάρξει ποτέ αθλητής και η άσκηση δεν ήταν πότε το «δυνατό σας σημείο» δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσετε! Αξιοποιήστε κάθε διαθέσιμο λεπτό της ημέρας για να αυξήσετε το επίπεδο της φυσικής σας δραστηριότητας και παραμείνετε υγιής μέχρι τα βαθειά σας γεράματα.

Πηγή : http://fitnet.gr/