Βακτήρια του στόματος και καρκίνος στο πάγκρεας

images_aaaapagreas.jpg

Μια νέα μελέτη δείχνει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ ορισμένων μικροβίων που βρίσκονται στο στόμα και αυξημένου κινδύνου από τον καρκίνο του παγκρέατος.

«Εντοπίσαμε δύο τύπους βακτηρίων που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος και οι οποίες έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με ασθένειες όπως η περιοδοντίτιδα και η φλεγμονή των ούλων», εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας Jiyoung Ahn, καθηγήτρια στο Ιατρικό Κέντρο Langone, στη Νέα Υόρκη.

Η Δρ Ahn τόνισε, ωστόσο, ότι η ομάδα της ανακάλυψε μια σύνδεση και ότι «δεν μπορεί να πει αν αυτά τα βακτήρια προκαλούν καρκίνο» με βεβαιότητα.

Ένα στέλεχος των βακτηρίων που βρίσκονται στο στόμα συσχετίστηκε με 59% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος στους ανθρώπους που το είχαν, ενώ ένα άλλο συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 119%, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του παγκρέατος σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν τα συγκεκριμένα βακτήρια. Ωστόσο,.ο απόλυτος κίνδυνος ενός ανθρώπου να αναπτύξει γενικά καρκίνο του παγκρέατος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Το πάγκρεας παράγει πεπτικά υγρά και ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Οι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τον διαβήτη και την κληρονομικότητα.

Στην έρευνα που διήρκησε 10 χρόνια, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα από το στόμα 361 συμμετεχόντων, οι οποίοι ήταν υγιείς κατά την έναρξη της μελέτης, αλλά αργότερα ανέπτυξαν καρκίνο του παγκρέατος. Οι ερευνητές συνέκριναν τα δείγματα αυτά με εκείνα που έλαβαν από 371 άτομα που παρέμειναν υγιή στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.

Πώς όμως θα μπορούσε μια βακτηριακή λοίμωξη στο στόμα να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου σε άλλα όργανα; Η Δρ Ahn εικάζει ότι οι άνθρωποι που μεταφέρουν αυτά τα μικρόβια μπορεί να είναι επιρρεπείς σε φλεγμονές και η φλεγμονή με τη σειρά της συνδέεται με τον καρκίνο. Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους για τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος. Στο μέλλον, οι επιστήμονες θα μπορούσαν επίσης να αναπτύξουν αντιβιοτικά ή προβιοτικά για τον έλεγχο των στοματικών βακτηρίων, είπε η Δρ Ahn.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, στη Νέα Ορλεάνη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/