Αφήστε τα παιδιά να παίξουν έξω!

images_aaaBoys-Outside-2.jpg

Για τα οφέλη της άσκησης και του παιχνιδιού που δεν περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους ή μπροστά από μια οθόνη, έχουμε ξαναμιλήσει: λιγότερο άγχος, μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, καλύτερη ανάπτυξη και μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν παχυσαρκία, σε παιδική ηλικία ή και αργότερα. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Νέες έρευνες προσθέτουν καθημερινά νέα στοιχεία στη λίστα με τη θετική επίδραση της υπαίθριας δραστηριότητας στα παιδιά. Η πιο πρόσφατη, βρήκε ότι τα παιδιά που περνούν αρκετό χρόνο έξω από το σπίτι, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυωπία.

Η έρευνα που διήρκησε τρία χρόνια και διεξήχθη στην Κίνα, παρατήρησε ότι 40 λεπτά υπαίθριας δραστηριότητας ημερησίως, μεταφράζονται σε χαμηλότερα ποσοστά μυωπίας στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Η μυωπία μεταξύ των παιδιών έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες αστικές περιοχές της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας. Άνοδος παρατηρείται όμως και σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι περισσότερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να συμβάλει στην αναστροφή αυτής της τάσης. Για να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε παιδιά της πρώτης δημοτικού σε 12 σχολεία της Κίνας, ηλικίας κατά μέσο όρο επτά ετών.

Σε περίπου 950 παιδιά από έξι σχολεία προστέθηκε ένα επιπλέον μάθημα 40 λεπτών καθημερινά, το οποίο περιελάμβανε υπαίθριες δραστηριότητες. Επίσης, συστήθηκε στους γονείς τους να τα ενθαρρύνουν ώστε να περνούν περισσότερο χρόνο έξω μετά το σχολείο αλλά και τα Σαββατοκύριακα. Παράλληλη, η έρευνα περιελάμβανε και αντίστοιχο αριθμό μαθητών σε άλλα σχολεία, που δεν παρακολουθούσαν το καινούριο μάθημα.

Μετά από τρία χρόνια, το ποσοστό των παιδιών που αύξησε την υπαίθρια δραστηριότητα και εμφάνισε μυωπία ήταν 30,4% – αντίθετα, σχεδόν το 40% των παιδιών που δεν άλλαξαν συνήθειες εμφάνισε μυωπία.

Αν και η διαφορά ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο, είναι κλινικά σημαντική, διότι τα μικρά παιδιά που εμφανίζουν νωρίς μυωπία, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αργότερα υψηλή μυωπία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για παθολογική μυωπία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Συνεπώς, η δραστηριότητα εκτός των… τειχών μπορεί να προστατεύσει μακροπρόθεσμα σημαντικά την υγεία των ματιών.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/