Αυστηρή η Ελλάδα απέναντι στον καπνό και το αλκοόλ

images_aaafstiri.jpg

Αν είστε καπνιστής και απολαμβάνετε την κατανάλωση αλκοόλ, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι οι δύο χειρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ζείτε, σύμφωνα με μια έκθεση η οποία κατατάσσει τα κράτη μέλη ανάλογα με το πόσο επεμβαίνουν νομοθετικά στις συνήθειες του τρόπου ζωής των κατοίκων τους.

Το Nanny State Index – ο όρος «Nanny State» χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κράτη που «νταντεύουν» τους πολίτες τους, δηλαδή νομοθετούν ώστε να τους προστατέψουν από προσωπικές επιλογές- συμπληρώθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων και το Κέντρο Πληροφόρησης Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Ο πίνακας κατατάσσει κάθε μία από τις 28 χώρες της ΕΕ με βάση το πόσο προσπαθούν να ελέγξουν το κάπνισμα, το ποτό, το φαγητό και τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, με νομοθετικές ρυθμίσεις και άλλα μέτρα, όπως η φορολογία και οι περιορισμοί στη διαφήμιση.

Οι πρώτες θέσεις του πίνακα μάλλον δεν προκαλούν έκπληξη, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις τελευταίες, στις οποίες βρίσκονται οι χώρες που αποδεικνύονται «χαλαρές» όσον αφορά την αυστηρότητα της νομοθεσίας για το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα τρόφιμα: στην 28η θέση βρίσκεται η Τσεχία, στην 27η η Γερμανία και στην 26η το Λουξεμβούργο – περιμέναμε περισσότερη αυστηρότητα στην κεντρική Ευρώπη.

Μάλλον εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα φιγουράρει στην 6η θέση του πίνακα, πάνω από χώρες όπως η Δανία (12η) και η Αυστρία (23η). Βεβαίως, ειδικά όσον αφορά το κάπνισμα, φαίνεται μια αδυναμία της έκθεσης: εξετάζει προφανώς το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά όχι και το κατά πόσο αυτό εφαρμόζεται τελικά…

«Τα αποτελέσματα μοιάζουν απογοητευτικά για όσους από εμάς θέλουν η κυβέρνηση να μένει έξω από ιδιωτική ζωή», δήλωσε ο Christopher Snowdon, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Υποθέσεων, το οποίο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι ένα think tank φιλελεύθερου προσανατολισμού. «Αν δεν είστε αντικαπνιστής, κατά του αλκοόλ και χορτοφάγο, η συμβουλή μου είναι να πάτε στη Γερμανία ή στην Τσεχία φέτος το καλοκαίρι για διακοπές», πρόσθεσε με μια δόση υπερβολής.

Παρά το γεγονός ότι οι πατερναλιστικοί νόμοι λέγεται συχνά ότι δικαιολογούνται για λόγους δημόσιας υγείας, η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χώρες με αυστηρά μέτρα ενάντια στην κατανάλωση καπνού και αλκοόλ, δεν έχουν τελικά χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωσης. «Δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός μεταξύ κρατικής αυστηρότητας και μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής», ανέφερε ο Snowdon.

Η Φινλανδία βρέθηκε στην πρώτη θέση του πίνακα λόγω των υψηλών φόρων στα ροφήματα σοκολάτας, το αλκοόλ και τα καπνικά προϊόντα. Το βορειοευρωπαϊκό κράτος έχει επίσης μια ολοκληρωτική πολιτική απαγόρευσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων, των «happy hours» (όπου συγκεκριμένες ώρες στα μπαρ προσφέρονται αλκοολούχα ποτά σε χαμηλή τιμή) και σοβαρούς περιορισμούς στη διαφήμιση αλκοόλ και καπνού.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει την πιο αυστηρή νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος και τα υψηλότερα ποσοστά φόρων στο κρασί και τα τσιγάρα, αν και αποδεικνύεται ελαστική στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/