Αυξημένοι οι θάνατοι από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ

images_1Cocaine-Drugs.jpg

Σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται πλέον οι θάνατοι από υπερβολική δόση φαρμάκων και ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) δείχνουν ότι 47.055 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από υπερβολική δόση φαρμάκων και ναρκωτικών σε όλη τη χώρα το 2014.

Το νούμερο αυτό δείχνει μια αύξηση της τάξης του 7% από την προηγούμενη χρονιά και είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1970. Τα οπιοειδή, τα οποία είναι κυρίως συνταγογραφούμενα παυσίπονα και η ηρωίνη, είναι υπεύθυνα για περισσότερους από τους μισούς θανάτους – για τους 28.647 αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς.

Οι θάνατοι που καταγράφηκαν οφείλονται σε ισχυρά παυσίπονα, ηρεμιστικά, ηρωίνη, κοκαΐνη και άλλες νόμιμες και παράνομες ουσίες.

Η έκθεση αναφέρει ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από υπερβολική δόση φαρμάκων ή ναρκωτικών, από ό, τι εξαιτίας τροχαίων δυστυχημάτων: λιγότερα από 33.000 τροχαία καταλήγουν σε θανάτους. Από το 2000, το ποσοστό των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε άνδρες και γυναίκες έχει αυξηθεί κατά 137%, ενώ οι θάνατοι από οπιοειδή έχουν αυξηθεί κατά 300%!

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η “επιδημία” υπερβολικής δόσης οπιοειδών επιδεινώνεται διαρκώς», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Rose Budd.

Το 2014, οι πέντε πολιτείες με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από υπερβολική δόση φαρμάκων και ναρκωτικών ήταν η Δυτική Βιρτζίνια, το Νέο Μεξικό, το Νιου Χάμσαϊρ, το Κεντάκι και το Οχάιο. Το ποσοστό υπερβολικών δόσεων στη Δυτική Βιρτζίνια ήταν 35,5% ανά 100.000, ενώ ο εθνικός μέσος όρος ήταν περίπου 15% ανά 100.000.

Το CDC έχει εκδώσει νέες κατευθυντήριες οδηγίες για να καταστήσει δυσκολότερη την πρόσβαση σε οπιοειδή, οι οποίες προτείνουν τη δοκιμή κάθε άλλης επιλογής για την αντιμετώπιση του πόνου προτού συνταγογραφηθούν οπιοειδή, όμως αυτό το μέτρο δεν ισχύει για ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Απαιτείται συνέχιση των προσπαθειών για την πρόληψη της κατάχρησης οπιοειδών, την πρόληψη της εξάρτηση και των θανάτων από τέτοιου είδους φάρμακα. Χρειάζεται βελτίωση της θεραπείας για διαταραχές από τη χρήση οπιοειδών και μείωση της διάθεσης παράνομων ναρκωτικών που βασίζονται στο όπιο, ιδιαίτερα της ηρωίνης και της παράνομης φαιντανύλης».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/