Αποστολή: ελαφρύτερες σχολικές τσάντες

images_aaakidbag.jpg

Σίγουρα θα έχετε δει τις διαφημίσεις με τα παιδιά που τρέχουν ανέμελα στους σχολικούς διαδρόμους, με τις τσάντες τους κρεμασμένες στους ώμους. Όσοι έχετε βεβαίως παιδιά, γνωρίζετε πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι γενικά αυτή η εικόνα: οι σχολικές τσάντες, με τα κάθε λογής βιβλία, τετράδια και αξεσουάρ, ζυγίζουν πλέον –κατ’ αναλογία- όσο και ο φόρτος εκστρατείας ενός μάχιμου πεζοναύτη! Αυτή η καθημερινή πίεση στο σώμα των παιδιών που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης, μπορεί να προκαλέσει από απλή κούραση ως σοβαρά προβλήματα στους ώμους, τη μέση και τον λαιμό.

Η επιλογή μιας εργονομικής τσάντας είναι λοιπόν το πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Η μόδα προστάζει backpacks πλέον (τσάντες πλάτης αν προτιμάτε) και καθώς δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε ας ελέγξουμε τουλάχιστον την ποιότητα αυτού που θα αγοράσουμε. Καταρχάς θα πρέπει να είναι ελαφρύ το ίδιο και να έχει καλή ενίσχυση στα λουριά των ώμων αλλά και στην πλάτη, ώστε να μην ενοχλείται το παιδί από γωνίες των βιβλίων ή άλλα μυτερά αντικείμενα. Η κάτω πλευρά του backpack θα πρέπει να εφαρμόζει στην καμπύλη της κάτω πλάτης και σίγουρα όχι περισσότερα από 10 εκατοστά πιο κάτω από τη μέση. Αν διαθέτει λουρί μέσης, θα είναι πιο σταθερό και εύχρηστο.

Μάθετε στο παιδί σας να «φοράει» σωστά το backpack του: τα γόνατά του θα πρέπει να είναι λυγισμένα, να κρατάει τα δύο λουριά με τα χέρια και να προσέχει ώστε να είναι εξίσου σφιχτά ρυθμισμένα.

 

Όταν φτιάχνετε την τσάντα του, βάζετε τα πιο βαριά βιβλία κοντά στην πλάτη της και τα ελαφρύτερα μπροστά. Αποφύγετε να αγοράζετε τετράδια με εκατοντάδες σελίδες και διαφορετικά «θέματα», αντί για ένα τεράστιο που θα κουβαλάει συνέχεια είναι καλύτερο να έχει μικρότερα ανά μάθημα, ώστε να μειώνεται το καθημερινό φορτίο. Το βάρος κάθε είδος σχολικού εξοπλισμού θα πρέπει να είναι στο μυαλό σας ως ένας επιπλέον παράγοντας επιλογής – το ελαφρύτερο μετράει.

Φροντίστε ώστε να μην υπάρχουν πράγματα που δεν χρειάζεται άμεσα μαζί του στην τσάντα. Συζητήστε μαζί του αν κάποια βιβλία μπορούν να φυλάσσονται στο σχολείο και με τους δασκάλους του αν υπάρχουν ηλεκτρονικές εκδόσεις της διδακτέας ύλης τις οποίες θα μπορούσε να μελετάει στο σπίτι.

Ένας καλός κανόνας για το βάρος του backpack, λέει ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να κουβαλάει περισσότερο από το 15% του σωματικού του βάρους – χρησιμοποιήστε τη ζυγαριά σας για να δείτε το βάρος της τσάντας του. Αν ξεφεύγει πολύ από το νούμερο, συνεχίστε να… αδειάζετε!

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/