Αντιμετωπίζοντας την παχυσαρκί

images_1lose_weight.jpg

Έχει μειωθεί η παχυσαρκία στην Ελλάδα λόγω οικονομικής κρίσης; Όχι, αντιθέτως έχει αυξηθεί η παχυσαρκία στην Ελλάδα  διότι το φθηνό και πρόχειρο φαγητό, το stress, η κατάθλιψη, η ελαττωμένη κίνηση και η έλλειψη γυμναστικής είναι οι κύριοι παράγοντες που την προκαλούν.

Πώς αντιμετωπίζει η ιατρική τη νόσο της παχυσαρκίας; Είναι βασική η πρόληψη, που σημαίνει σωστή και υγιεινή διατροφή, κίνηση και άσκηση, αλλά στην περίπτωση που το πρόβλημα έχει διογκωθεί και δεν λύνεται με απλές μεθόδους, πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί στον κατάλληλο ιατρό, χειρουργό ή παθολόγο, που εξειδικεύεται στη νόσο της παχυσαρκίας και αν το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο με συντηρητικούς τρόπους ενδεχομένως να δωθεί χειρουργική λύση, η οποία είναι η μοναδική ριζική αντιμετώπιση στο πρόβλημα αυτό.

Έχουμε ακούσει για τον γαστρικό δακτύλιο, το μανίκι κλπ. Υπάρχουν νεότερα δεδομένα στην χειρουργική της παχυσαρκίας; Σε γενικές γραμμές, στις χειρουργικές τεχνικές υπάρχουν οι αναστρέψιμες τεχνικές και οι μόνιμες τεχνικές. Στις αναστρέψιμες τεχνικές, που γνωστός είναι ο γαστρικός δακτύλιος, μία νεότερη επαναστατική τεχνική είναι η γαστρική πτύχωση, η οποία είναι μία απλή τεχνική με πολύ καλά αποτελέσματα και λόγω του ό,τι δεν έχει ειδικό υλικό, είναι πολύ οικονομική επέμβαση.

Πείτε μα περισσότερα για αυτή την τεχνική. Η γαστρική πτύχωση είναι μία τεχνική η οποία μοιάζει με το γαστρικό μανίκι, αλλά αντί να αφαιρούμε τον θόλο του στομάχου, τον διπλώνουμε προς τα μέσα με απλά ράμματα.

Στις μόνιμες τεχνικές έχουμε εξελίξεις; Υπάρχει και η φιλοσοφία των μόνιμων τεχνικών, με πιο γνωστές το γαστρικό μανίκι και το γαστρικό bypass. Η νεότερη εξέλιξη που υπάρχει είναι το mini γαστρικό bypass, η οποία είναι μια απλή τεχνική, με μία αναστόμωση ανάμεσα στο στομάχι και στο έντερο, χαμηλού χειρουργικού ρίσκου, με 3 μέρες νοσηλεία, η οποία όμως διατηρεί στο ακέραιο την αποτελεσματικότητα και τη ριζικότητα του κλασσικού γαστρικού bypass.

Τι θα συμβουλεύατε τους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι; Αν έχουν προσπαθήσει με απλούς τρόπους, με υγιεινή διατροφή και κίνηση, και δεν έχουν καταφέρει να λύσουν το πρόβλημα αυτό, πρέπει να απευθυνθούν στην ιατρική και ενδεχομένως στη χειρουργική, όπου με διάφορους θεραπευτικούς τρόπους και τεχνικές, μπορεί να δοθεί λύση ριζική και μόνιμη.

Οι άνθρωποι που δεν είναι νοσηρά παχύσαρκοι, αλλά έχουν πάρει κάποια παραπάνω κιλά και τους ενοχλεί η εμφάνισή τους, τί θα μπορούσαν να κάνουν; Αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με ένα μαγικό και ευκαιριακό τρόπο, αλλά επειδή καταλαβαίνω ότι με ρωτάτε για τους ανθρώπους που τους ενοχλεί η εμφάνισή τους και θέλουν να βρουν σύντομα κάποια λύση, τότε ενδεχομένως θα μπορούσαν να δοκιμάσουν κάποιες αναστρέψιμες απλές τεχνικές, όπως είναι το γαστρικό μπαλόνι, ο γαστρικός δακτύλιος ή ίσως και η γαστρική πτύχωση. Βέβαια αυτή η προσέγγιση πρέπει να συζητηθεί με τον κατάλληλο ιατρό και δεν πρέπει να γίνεται ρουτίνα σε όλους τους υπέρβαρους, παρά μόνο σε αυτούς που τους επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό η εμφάνισή τους.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/