Έφηβος 12… μηνών

images_aaaa12.jpg

Ένα αγοράκι ενός έτους που ανέπτυξε πολύ μεγάλα γεννητικά όργανα για την ηλικία του και σεξουαλικές ορμές, διαγνώστηκε με μια σπάνια ορμονική πάθηση.

Το βρέφος από το Δελχί, στην Ινδία, βρέθηκε να έχει μια σπάνια ορμονική δυσλειτουργία γνωστή ως πρώιμη ήβη, αφού η οικογένειά του παρατήρησε ότι ανέπτυξε τριχοφυΐα στην ήβη και στο πρόσωπο, καθώς και πέος που κανονικά θα είχε πολύ μεγαλύτερο αγόρι. Παράλληλα, παρουσίασε ανάπτυξη εγκεφάλου παρόμοια με 12χρονου έφηβου.

Πολλά από τα συμπτώματά του αντιμετωπίζονται έκτοτε μέσω ορμονοθεραπείας.

Η μητέρα του αγοριού δήλωσε ότι η οικογένειά της είχε αρχικά παρατηρήσει ότι ήταν πολύ ψηλότερο από ό, τι άλλα μωρά της ηλικίας του, προτού αρχίσει να ανησυχεί όλο και περισσότερο.

«Νομίζαμε ότι ήταν απλά ένα μεγάλο μωρό, αλλά αργότερα όλοι άρχισαν να επισημαίνουν ότι η ανάπτυξη αυτή δεν θα μπορούσε να είναι κανονική. Το πέος του είχε μεγαλώσει σαν κανονικού άνδρα και καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά».

Η πρώιμη ήβη σε βρέφη ενός έτους πιστεύεται ότι επηρεάζει ένα στις 100.000 νήπια και σε παιδιά μεταξύ οκτώ και δέκα ετών, ένα στα 10.000. Η πάθηση προκαλεί συνήθως στα βρέφη το σταμάτημα της ανάπτυξης μετά από μερικά χρόνια, με αποτέλεσμα να μην ψηλώνουν περισσότερο από ένα μέτρο.

Το παιδί, που έγινε επίσης πιο μυώδες ως αποτέλεσμα της πάθησης, ανέλαβε ο Δρ Vaishakhi Rustagi, σύμβουλος παιδιατρικής ενδοκρινολογίας στο νοσοκομείο Max Super Specialty, στο Shalimar Bagh.

Ενώ στους 18 μήνες θα έπρεπε να έχει ένα επίπεδο τεστοστερόνης περίπου 20 νανογραμμάρια ανά δέκατο του λίτρου (ng / dl), το παιδί είχε από 500 έως 600 ng/dl – το ίδιο με έναν 25χρονο άνδρα.

«Δεδομένου ότι το μωρό ήταν τόσο μικρό, δύσκολα μπορούσε να κατανοήσει τις αλλαγές που συνέβαιναν στο σώμα του, είχε σεξουαλικές ορμές» είπε ο Δρ Rustagi. «Η πρώιμη ήβη είναι τραυματική για ένα παιδί της ηλικίας του και αυτό τα κάνει βίαια. Η μυϊκή δύναμή του αυξήθηκε σε τέτοιο επίπεδο που ακόμη και οι γονείς του δεν μπορούσαν να το ελέγξουν».

Το μέγεθος των γεννητικών οργάνων του αγοριού και οι άλλες αλλαγές έχουν πάντως μειωθεί κατά τους τελευταίους πέντε μήνες που υποβάλλεται σε ορμονική θεραπεία.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/