Ένα ελπιδοφόρο φάρμακο

images_aaaa23.jpg

Το πρώτο φάρμακο που στοχεύει συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις στον καρκίνο του προστάτη αποδεικνύεται αποτελεσματικό σε μια κλινική δοκιμή «ορόσημο» από βρετανούς επιστήμονες. Η μελέτη διεξήχθει στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο και πραγματοποιήθηκε σε 49 άνδρες με ανίατο καρκίνο.

Το φάρμακο Οlaparib, αν και είχε χαμηλή συνολικά επιτυχία, επιβράδυνε την ανάπτυξη του όγκου σε 88% των ασθενών με συγκεκριμένες μεταλλάξεις του DNA. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου δήλωσαν ότι η δοκιμή ήταν συναρπαστική.

Το μέλλον της θεραπείας του καρκίνου προσβλέπει στην αντιμετώπιση των καρκίνων βάση του μεταλλαγμένου DNA τους και όχι βάση της περιοχής του σώματος που αναπτύσσονται. Το πλεονέκτημα των στοχευμένων φαρμάκων  είναι ότι μπορούν να χορηγηθούν μόνο στους ασθενείς που θα ανταποκριθούν θετικά, με αποτέλεσμα όχι μόνο την εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και την αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασθενών από παρενέργειες των φαρμάκων που στην ουσία δεν τους βοηθούν.

Το φάρμακο Herceptin για τον καρκίνο του μαστού χρησιμοποιείται ήδη μόνο σε ασθενείς με συγκεκριμένες μεταλλάξεις. Το Olaparib στοχεύει μεταλλάξεις που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο επισκευάζεται το DNA. Μερικοί από τους ασθενείς στη μελέτη είχαν γεννηθεί με μεταλλαγμένα γονίδια επισκευής του DNA, ενώ σε άλλες η μετάλλαξη αναπτύχθηκε στο εσωτερικό του όγκου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, έδειξαν ότι το φάρμακο είχε επιτυχή αποτελέσματα σε 14 από τους 16 άνδρες με τέτοιου είδους μεταλλάξεις.

Με τη χρήση του φαρμάκου τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου μειώθηκαν περισσότερο από 50%, ενώ σημαντικά μειωμένος ήταν και ο αριθμός των κυττάρων καρκίνου του προστάτη που ανιχνεύονται στο αίμα αλλά και το μέγεθος των δευτερογενών όγκων.

«Το φάρμακο είναι πολύ ελπιδοφόρο», δήλωσε ένας από τους ερευνητές. «Οι ασθενείς που συμμετείχαν στις δοκιμές είχαν προσδόκιμο όριο ζωής 10 με 12 μήνες, όμως πολλοί από αυτούς λαμβάνουν το φάρμακο για περισσότερο από ένα χρόνο». Ωστόσο, μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή είναι απαραίτητη προτού οι γιατροί μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι το φάρμακο παρατείνει το προσδόκιμο ζωής.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πέμπτος πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου στους άνδρες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/