Ένας «σιωπηρός» κίνδυνος

images_aaaaattack.jpg

Πολλοί άνθρωποι που παθαίνουν καρδιακή προσβολή δεν αντιλαμβάνονται τι τους συμβαίνει και αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα ως κάτι ήσσονος σημασίας, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Οι ερευνητές είπαν ότι το 45% των ανθρώπων που παθαίνουν καρδιακή προσβολή έχουν υποστεί το «σιωπηρό» είδος, κατά το οποίο οι ασθενείς πιστεύουν ότι έχουν «τραβήξει» κάποιον μυ ή ότι έχουν δυσπεψία. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ανεξήγητη κόπωση και δυσφορία στο σαγόνι, στο επάνω μέρος της πλάτης ή στα χέρια.

Οι «σιωπηρές» καρδιακές προσβολές μπορεί να προκαλέσουν εξίσου μεγάλη βλάβη με τις καρδιακές προσβολές που αναγνωρίζονται αμέσως. Αλλά, καθώς δεν έχουν τα συνήθη συμπτώματα -πόνο στο στήθος ή στο χέρι- οι ασθενείς δεν αναζητούν την ιατρική φροντίδα η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μιας επόμενης.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Circulation, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που παθαίνουν «σιωπηρή» καρδιακή προσβολή έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο και 34% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία 9.500 μεσήλικων ανδρών και γυναικών μεταξύ 1987 και 2013. Διαπίστωσαν ότι εννέα χρόνια από την έναρξη της έρευνας 7,4% των συμμετεχόντων είχαν πάθει καρδιακή προσβολή. Από αυτούς, 317 έπαθαν «σιωπηρή» καρδιακή προσβολή, ενώ 386 είχαν παρατηρήσει αμέσως τα συμπτώματα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Elsayed Soliman του Ιατρικό Κέντρου Βαπτιστών Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα, ανακάλυψαν ότι οι «σιωπηρές» καρδιακές προσβολές είναι πιο συχνές στους άνδρες, αλλά είναι πιο επικίνδυνες για τις γυναίκες, καθώς είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτές.

Οι ασθενείς που έχουν υποστεί μια «σιωπηρή» καρδιακή προσβολή θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν να είχαν υποστεί μια «κανονική», σύμφωνα με τον Δρ Soliman: «Οι γιατροί θα πρέπει να συνιστούν την άμεση διακοπή του καπνίσματος, την απώλεια βάρους, τον έλεγχο της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης και περισσότερη άσκηση».

Οι καρδιακές προσβολές προκαλούνται όταν εμποδίζεται η ροή του αίματος προς την καρδιά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον ιστό ή και θάνατο. Οι γιατροί είναι σε θέση να εντοπίσουν τις «σιωπηρές» μέσω ηλεκτροκαρδιογραφήματος, το οποίο καταγράφει οποιαδήποτε βλάβη στην καρδιά.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να δείχνουν ότι ήταν υπεύθυνες για 7,4 εκατομμύρια θανάτους το 2012. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλοί από τους θανάτους συμβαίνουν σε ασθενείς που έχουν υποστεί στο παρελθόν καρδιακή προσβολή χωρίς να το γνωρίζουν.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/