Γλώσσα : πρήξιμο, αλλοιώσεις και παθολογικά προβλήματα

images_aaaglo.jpg

Η γλώσσα σε ορισμένους πολιτισμούς αποτελεί σημείο διάγνωσης ασθενειών από τους μάγους της φυλής ή τα άτομα που εκτελούν χρέη ιατρών. Η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει σε αρκετές περιπτώσεις αυτή την παρατήρηση, εφόσον η γλώσσα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε μια ποικιλία παθολογικών παραγόντων και παθήσεων.


Οι διαταραχές της γλώσσας διακρίνονται σε διαταραχές που προκαλούν αλλοιώσεις στο μέγεθος ή τη μορφολογία της γλώσσας και διαταραχές που συνδέονται με αλλοιώσεις χρώματος. Παθήσεις που αλλοιώνουν το στοματικό βλεννογόνο, συμπαρασύρουν και την γλώσσα. Παθολογικές καταστάσεις, όπως όγκοι, μεταβολικές παθήσεις, λοιμώξεις, συστηματικές ενδοκρινικές διαταραχές συνδέονται με αύξηση του μεγέθους της γλώσσας. Αιφνίδιο πρήξιμο γλώσσας, που επιβάλλει άμεση ιατρική εξέταση, προκαλούν ορισμένες αλλεργίες.

Το χρώμα και η υφή της γλώσσας αλλοιώνονται από παράγοντες όπως το κάπνισμα, την ξηροστομία, τις λοιμώξεις, τις διαταραχές ορμονών και τις διατροφικές ελλείψεις. Χαρακτηριστικά, η εμμένουσα ανεπάρκεια σιδήρου προκαλεί ατροφία των θηλών που πολλές φορές συνοδεύεται από δυσάρεστο αίσθημα καψίματος, ενώ η οστρακιά προκαλεί σε ορισμένες περιπτώσεις υπερτροφία και αλλοιώσεις των θηλών με «φραουλοειδή» γλώσσα που πανικοβάλλει τους ασθενείς. Ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα παθογόνα, προσβάλλουν την γλώσσα, προκαλώντας λύσεις της συνέχειάς της. Η χρήση προφυλακτικού κατά την διάρκεια του sex, είναι απαραίτητη.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς, που παρατηρείτε καθημερινά, αλλοιώσεις στην γλώσσα σας:
1.     Βουρτσίζετε και καθαρίζετε με επιμέλεια σε καθημερινή βάση την γλώσσα σας. Χρωστικές από υπολείμματα τροφών ή δράση μικροβίων, μπορεί να είναι υπεύθυνες για τις αλλοιώσεις αυτές.
2.     Διακόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για ποικίλες διαταραχές στην γλώσσα.
3.     Εάν λαμβάνετε αντιβιοτικά και δεν είναι απολύτως απαραίτητα, διακόψτε τα. Τα αντιβιοτικά συνδέονται με ανάπτυξη μυκήτων και αλλοιώσεων γλώσσας.
4.     Εάν οι αλλοιώσεις εμμένουν, η σωστή παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη. Η εργαστηριακή διερεύνηση γίνεται με ειδικές εξετάσεις ενώ η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/