Quinoa: μια δυνατή εναλλακτική

images_aquinoa.jpg

Με την στροφή που παρατηρείται για εναλλακτικές πηγές διάφορων συστατικών, εχει αρκετό ενδιαφέρον η γνωριμία με τον πλούτο τροφίμων που παλιότερα ήταν τελείως άγνωστα ή αδιάφορα (στο ευρύ καταναλωτικό κοινό).

Ένα τέτοιο τρόφιμο, είναι το φυτό κινόα, Quinoa, Chenopodium quinoa Willd,το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της εναλλακτικής διατροφής στις δυτικές κοινωνίες.

Πάραυτα, καλλιεργείται κατά μήκος των Άνδεων σε ποικίλες κλιματολογικές συνθήκες εδώ και 7000 χρόνια.

Οι σπόροι του καταναλώνονται ως δημητριακό αλλά δεν είναι, για την ακρίβεια ως φυτό είναι πιο συγγενικό με το σπανάκι, το παντζάρι και τον αμάραντο. Θεωρείται, λοιπόν, ψευδο-δημητριακό τόσο για βοτανικούς λόγους, αλλά και λόγω της ασυνήθιστης σύστασής του.

Γιατί να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον:

    Εφόσον δεν είναι δημητριακό, είναι ελέυθερο γλουτένης οπότε και αποτελεί από τις καλύτερες επιλογές για άτομα με κοιλιοκάκη.
    Εχει αναγνωριστεί ως μια πλήρης τροφή σχετικά στην ποιότητα των πρωτεϊνών. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες είναι 15% (13-18% ανάλογα την ποικιλία) αλλά λόγω της καλής ισορροπίας αμινοξέων είναι και υψηλά βιοδιαθέσιμη.
    Είναι μια σημαντική πηγή μετάλλων και βιταμινών, ενώ περιέχει ενώσεις όπως πολυφαινόλες, φυτοστερόλες, φλαβονοειδή. Εκτός αυτού, έχει ενδιαφέρουσα αναλογία ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε.
    Μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανθρώπινη διατροφή, κυρίως για την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών, με αποδεδειγμένα καλά αποτελέσματα στην λειτουργία των εγκεφαλικών νευρώνων.
    Επίσης, έχει διάφορες λειτουργικές (τεχνολογικές) ιδιότητες, όπως η διαλυτότητα, η ικανότητα συγκράτησης νερού (WHC), πήξη, γαλακτωματοποιητικές.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/