Υγεία μαλλιών: 6 απαραίτητες τροφές

images_amlli.jpg

Η υγεία των μαλλιών μας σχετίζεται με την κατάσταση θρέψης μας και με την υγεία μας γενικότερα. Σχεδόν κάθε διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών μας, με κάποιο τρόπο. Ορίστε οι πιο δυναμωτικές τροφές για υγειή, δυνατά, λαμπερά μαλλιά:

1. Λιπαρά ψάρια:
όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η πέστροφα, οι σαρδέλες, η ρέγγα και το χέλι είναι όλα πηγές υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, βιταμίνης Α, ιωδίου, σιδήρου και των απαραίτητα λιπαρών οξέων ωμέγα-3 και 6. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Επίσης, τα ιχθυέλαια μπορούν να βοηθήσουν τα θαμπά, ξηρά μαλλιά και το αδύναμο τριχωτό της κεφαλής και να αυξήσουν την λάμψη τους. Οι έγκυες και θηλάζουσες θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση, καθώς ορισμένα ψάρια μπορεί να είναι μολυσμένα με υδράργυρο.

2. Ξηροί καρποί :
όπως το σησάμι και ιδιαίτερα το μαύρο, τα κάσιους, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, είναι μια εξαιρετική πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων, παρέχουν μέταλλα όπως το σελήνιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των υγιών ιστών, ιδιαίτερα το τριχωτό της κεφαλής.

3. Αυγά:
η βιοτίνη των αυγών έχει αναφερθεί οτι βοηθάει και στην προστασία του θύλακα της τρίχας , το πάχος των μαλλιών και καταπολεμά την ευθραυστότητά της. Επίσης, γενικότερα τα αυγά είναι πηγή πρωτεϊνών,βιταμίνης Α, σιδήρου, χαλκού, στοιχεία απαραίτητα για την υγεία των μαλλιών.

4. Θαλάσσια φύκη και Σπιρουλίνα:
είναι πλούια σε μεταλλικά άλατα, ιώδιο καθώς, αμινοξέα, ψευδάργυρος που βοηθούν στην ανάπτυξη της τρίχας και την θωράκιση της υγρασίας της.

5. Φρούτα και Λαχανικά:
μπορεί να μην συμβάλλουν άμεσα στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής αλλά μειώνουν το οξειδωτικό στρες του οργανισμού και συμβάλλουν στην καλή ενυδάτωση του οργανισμού καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και νερό αντίστοιχα.

Και βέβαια, μην ξεχνάμε
6. Νερό:

Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για την διατήρηση υγιούς δέρματος (και δέρματος κεφαλής), την αντιμετώπιση της θαμπάδας της τρίχας και αύξηση της ελαστυκότητάς της.

Γενικότερα, τα μαλλιά είναι δείκτης υγείας, σωματικής και ψυχικής. Η κατάσταση θρέψης μας επηρεάζει άμεσα το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια μας. Οι διάφορες ορμονικές διακύμάνσεις και το στρες μπορούν να μειώσουν την άμυνα του οργανισμού και να επηρεάσουν διάφορους παράγοντες όπως η λιπαρότητα του δέρματος και του τριχωτού. Επίσης, η απότομη αλλαγή βάρους μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών προκαλλώντας θαμπάδα, έλλειψη ελαστικότητας ακόμα και τριχόπτωση.
Φροντίζετε τον εαυτό σας, να διατηρήστε δυνατοί και ήρεμοι!

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/