Το σαμποτάζ της ζυγαριάς στη δίαιτα

images_aazugaria.jpg

Όταν προσπαθείτε να χάσετε κιλά είναι σημαντικό τα παρακολουθείτε πόσο ζυγίζετε. Όμως ίσως η προσπάθεια σας να σαμποτάρεται από το ότι ζυγίζεστε υπερβολικά συχνά.

Όπως έχουμε παρατηρήσει σχεδόν όλοι οι κλινικοί διαιτολόγοι η καθημερινή ζύγιση ή και ακόμα χειρότερα η ζύγιση πολλές φορές την ημέρα οδηγεί σε αυξημένο άγχος τα άτομα που προσπαθούν να κάνουν δίαιτα. Όλοι έχουμε υπάρξει μάρτυρες περιστατικών όπου εάν ένας δοκιμαζόμενος ζυγίζει περισσότερο κάποια μέρα τότε έχει πολύ αυξημένες πιθανότητες να χαλάσει τη διατροφή του.

Φυσικά οι απλές παρατηρήσεις των Κλινικών διαιτολόγων υποστηρίζονται και από επιστημονικές μελέτες. Μελέτη που διεξήχθη στη Μινεσότα των ΗΠΑ σε κοπέλες Γυμνασίου και Λυκείου έδειξε ότι οι κοπέλες που ζυγίζονταν συχνά έτειναν να καταφεύγουν σε ανθυγιεινές διαιτητικές τακτικές όπως η αποφυγή ενδιαμέσων γευμάτων, το κάπνισμα, η χρήση χαπιών αδυνατίσματος ή καθαρτικών προκειμένου να πετύχουν επιθυμητό βάρος. Επιπέον, οι κοπέλες που ζυγίζονταν έτειναν να παίρνουν περισσότερο βάρος.
Το θέμα είναι ότι το βάρος ενός ατόμου μπορεί να διαφέρει   σημαντικά από ημέρα σε ημέρα ή και από ώρα σε ώρα. Εάν για    παράδειγμα ζυγιστούμε το πρωί τότε θα είμαστε ελαφρύτεροι από    ότι εάν ζυγιστούμε το απόγευμα, καθώς τις πρωινές ώρες έχουμε    άδειο στομάχι και είμαστε ηπίως αφυδατωμένοι.

Επίσης το τι θα φάμε επηρεάζει σημαντικά το βάρος μας. Εάν το προήγουμενο βράδυ καταναλώσουμε ένα γεύμα πλούσιο σε νάτριο, τότε το επόμενο πρωί λόγω κατακρατήσεων υγρών η ζυγαριά θα μας δείχνει παραπάνω. Επιπρόσθετα, εάν το βραδινό μας γεύμα περιέχει αυξημένη ποσότητα υδατανθράκων το πρωινό μας βάρος θα είναι αυξημένο λόγω σύνθεσης γλυκογόνου από την περίσσεια της γλυκόζης. Εξάλλου, ο κύκλος των γυναικών παίζει τεράστιο ρόλο στο βάρος, καθώς πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσης και κατά την ωορρηξία η κατακράτηση υγρών μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Αυτές οι ορμονικές επιδράσεις μπορεί να μεταβάλουν πλασματικά σημαντικά το βάρος μιας γυναίκας.

Τέλος, σε άτομα με προβλήματα δυσκοιλιότητας πολλές φορές το βάρος αυξάνεται όσες ημέρες δεν υπάρχουν επισκέψεις στην τουαλέτα.

Πώς πρέπει να ζυγιζόμαστε ιδανικά όταν κάνοτμε δίαιτα;
Η ζύγιση μια φορά την εβδομάδα αρκεί έτσι ώστε να δούμε εάν η ζυγαριά κινείται προς επιθυμητά νούμερα. Πάντα πρέπει να ζυγιζόμαστε την ίδια ώρα της ημέρας, ιδανικά το πρωί πριν φάμε το οτιδήποτε. Από την άλλη πλευρά η πλήρης αποφυγή των ζυγίσεων δεν είναι σωστή καθώς πρέπει να υπάρχουν κάποια δεδομένα για να γνωρίζουμε εάν πρέπει να πραγματοποιούνται κάποιες αλλαγές στη δίαιτα ή στη δραστηριότητα.

Τα άτομα που απλά θέλουν να συντηρούν το βάρος τους οφείλουν επίσης να ζυγίζονται μία στο τόσο έτσι ώστε να γνωρίζουν εάν έχουν πάρει ή έχουν χάσει βάρος και να ρυθμίζουν τη διατροφή τους στη σωστή κατεύθυνση.

Πηγή : http://dietstories.gr/