Τα κιλά της εγκυμοσύνης

images_akilaeg.jpg

Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής κατά τις 40 εβδομάδες της κύησης, είναι το κλειδί τόσο για το μωρό όσο για τη μητέρα.

Ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ της υγιούς εγκυμοσύνης είναι και η αύξηση του βάρους της μητέρας, κάτι για το οποίο πολλές γυναίκες ανησυχούν.

Στην πράξη φαίνεται οτι οι περισσότερες εγκυμονούσες παίρνουν περισσότερο βάρος απ’οτι χρειάζεται, γεγονός που σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνει τον κίνδυνο για επιπλοκές, κυρίως στις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες.

Ποια πρέπει να είναι η αύξηση;

Η αύξηση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη εξαρτάται από την κατάσταση θρέψης και το σωματικό βάρος της μητέρας (ή της μέλλουσας μητέρας) πριν την εγκυμοσύνη.

Ένας συνήθης δείκτης για την εκτίμηση του βάρους είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (= βάρος/ ύψος², όπου το βάρος σε κιλά και το ύψος σε μέτρα).

Φυσιολογικά ο δείκτης κυμαίνεται μεταξύ 18,5-25kg/m², ενώ μεταξύ 26-29 θεωρείται υπέρβαρο και πέρα του 30 παχύσαρκο. Πάραυτα, σημειώνεται πως για τις γυναίκες που ενδιαφέρονται να γίνουν μητέρες το φυσιολογικό είναι πάνω από το 20kg/m².

Επίσης, σχετικά με τις παχύσαρκες μητέρες, η αύξηση βάρους πρέπει να είναι προσεκτική, όχι ομως μικρότερη από 6 κιλά που είναι η ελάχιστη δυνατή αύξηση δεδομένου των απαραίτητων αλλαγών στο σώμα της μητέρας (μήτρα, στήθος, όγκος πλάσματος ) αλλά και την ύπαρξη του παιδιού (βάρος παιδιού, πλακούντας, αμνιακό υγρό). Η συγκεκριμένη αύξηση είναι απαραίτητη και για τις μητέρες με (κίνδυνο) διαβήτη κύησης.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/