Τα δικά μας superfoods!

images_agala2.jpg

Μελετ(ήσ)αμε την βιβλιογραφία, ανοίξαμε τα ντουλάπια της κουζίνας μας, παρατηρήσαμε τί αποδεδειγμένα έχει αποδόσει στην καθημερινή πρακτική και σας έχουμε έτοιμη την λίστα για τα ψώνια σας πριν, ή και μετά, την επόμενη προπόνηση!


Ποιά είναι τα τρόφιμα με εκείνα, λοιπόν, που κάθε αθλητής οφείλει να εφοδιαστεί, και γιατί;

    Γάλα: αποδεδειγμένα το ιδανικό ποτό αποκατάστασης με φυσικούς αυξητικούς παράγοντες, αμινοξέα, καζεϊνες για μυική επούλωση, απλούς υδατάνθρακες, ριβοφλαβίνη, ασβέστιο και φώσφορο για υγιή οστικό μεταβολισμό.
    Προτιμείστε κάποιο προϊόν με καλλιέργεια προβιοτικών (πχ κεφίρ) για την ενίσχυση του εντερικού μικροβιόκοσμου, μείωση της φλεγμονής και αύξηση της ανοσοποιητικής ικανότητας.
    Παντζάρια: από τα πιο hot στην αθλητική βιβλιογραφία, ο χυμός παντζαριών ενισχύει τις προπονητικές πρsupermanοσαρμογές, αυξάνει την αντοχή και την αθλητική απόδοση, μάλλον εξαιτίας της περιεκτικότητας σε νιτρικά ιόντα οπότε και αύξηση της αγγειοδιαστολής. Επίσης, είναι μοναδική πηγή στο αντιοξειδωτικό βητα-κυανίνη που συμμετέχει στην ανοσοποιητική απάντηση. Και βέβαια, σαν βολβοί είναι πλούσιοι σε συστατικά του χώματος όπως το χρώμιο ενώ τα φύλλα σε μαγνήσιο ως βασικό συστατικό της χλωροφύλλης.
    Ελαιόλαδο: μοναδική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βασική πηγή της πολυσυζητημένης μεταξύ των αθλητών βιταμίνης Ε, ενισχύει το ανοσοποιητικό και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και του συνδρόμου υπερπροπόνησης. Μην αμελούμε εξάλλου πως το ελαιόλαδο έχει αναδειχθεί ως κλειδί για τη μακροζωία.
    Ψάρι: βασική πηγή πρωτεϊνης και ψευδάργυρου για μυική ανάπτυξη, ιώδιο για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, ω-3 για μείωση της φλεγμονής και καρδιαγγειακή ευρωστία, φώσφορο και ασβέστιο ειδικά στα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κοκκαλο.
    Ελληνικός καφές: ένα παραδοσιακό προαγωνιστικό ρόφημα πλούσιο σε καφεϊνη, η οποία αυξάνει την εγρήγορση και την ετοιμότητα, με ενδείξεις για αύξηση στα επίπεδα ελεύθερων λιπαρών οξέων κατά την άσκηση και εξοικονόμηση γλυκογόνου, δεν προάγει την παραγωγή ούρων ενώ είναι από την φύση του υγρό οπότε συμβάλει στην ενυδάτωση. Επιπλέον, συγκεκριμένα ο εληνικός καφές είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και, σαφώς, είναι περισσότερο γαστρεντερικά ανεκτός σε σχέση με τον στιγμιαίο.
    Βότανα: και για να το συγκεκριμενοποιήσουμε, τσάι βονού. Στην βάση, πλέον, της Μεσογειακής πυραμίδας, τα αφεψήματα βοτάνων συμβάλλουν στην ενυδάτωση αλλά και στην αντιμετώπιση της φλεγμονης καθώς έχουν αντιμικροβιακές, καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Προσθέστε μέλι από κάποιο τοπικό παραγωγό για ένα ιδανικό ρόφημα στο τέλος μια μέρας δύσκολης προπόνησης.food-and-injury

Και η λίστα συνεχίζει με πορτοκάλια, ψωμί με προζύμη, μπρόκολο αλλά επειδή τελειωμό δεν έχει, feel free να επιλέξετε από την ελληνική αγορά και ενημερώστε μας!

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/