Σε ποια σημεία εμφανίζεται η ψωρίαση; Είναι επικίνδυνη;

images_30_agonas-psoriasi.jpg

H ψωρίαση είναι μία αυτοάνοση, μη μεταδοτική ασθένεια η οποία χτυπάει διάφορες περιοχές του δέρματος, δημιουργώντας κνησμό και τις χαρακτηριστικές λεπτές φολίδες-λέπια.

Θεωρείται πολύ συχνή ασθένεια, η οποία έχει υπολογιστεί ότι επηρεάζει περίπου το 3% του πληθυσμού. Μπορεί η εμφάνισή της να γίνει είτε ξαφνικά, είτε σταδιακά ύστερα από την εμφάνιση προειδοποιητικών συμπτωμάτων. Ανάλογα με την μορφή που την έχει εμφανίσει κάποιος, μπορεί σε κάποιες περιόδους να εμφανίζεται με μεγάλη έξαρση και σε άλλες ήπια, δίνοντας την εντύπωση ότι υποχωρεί. Όπως δείχνουν πολλές πρόσφατες και μη έρευνες, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την προδιάθεση και την κληρονομικότητα.

Επιπλέον παράγοντες που επηρεάζουν:

  1. Στρες
  2. Μολύνσεις
  3. Παχυσαρκία
  4. Πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή έκθεση στον ήλιο
  5. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Σε ποια σημεία εμφανίζεται η ψωρίαση;

Είναι χαρακτηριστικό της ψωρίασης οι κόκκινες πλάκες που βγαίνουν στην επιφάνεια του δέρματος και καλύπτονται με λέπια. Υπάρχει περίπτωση αυτές οι βλάβες να δημιουργούν αιμορραγία και να πονάνε.

Εντοπίζονται κυρίως στους αγκώνες, τα γόνατα, τον κορμό, το δέρμα του κρανίου, τα νύχια κ.α.

Διάγνωση

Η κλινική εικόνα του ασθενούς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ευκολία της διάγνωσης. Μία απλή βιοψία του δέρματος είναι σίγουρα το πρώτο και το κυριότερο διαγνωστικό εργαλείο.

Στα σημεία όπου υπάρχει πόνος στις αρθρώσεις, η ακτινογραφία της ίδιας της άρθρωσης βοηθάει σημαντικά στην διάγνωση και στην απόδειξη του συγκεκριμένου τύπου ψωρίασης.

Στο ιατρικό κέντρο Totalskin μπορείτε να βρείτε μία λεπτομερή εξέταση από τους καλύτερους δερματολόγους.